Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Faluszépítés a szavakon túl

Parkosítanak, takarítanak és megszervezik az első virágmajálist a településen annak a közösségnek a tagjai, amely alig több mint két hónapja alakult Enesén.

Idén februárban faluszépítő egyesület alakult Enesén, melynek még tart a cégbírósági bejegyzése. Az ötlet egy helybeli vállalkozótól, Szabó Tamástól és Mesterházy József polgár mestertől származik. – Úgy gondoltuk, ez példaértékű kezdeményezés lehet a településen – válaszolta érdeklődésünkre Szabó Tamás, akit az egyesület vezetőjévé választottak.

Amellett, hogy Enesére is ráfér a szépítés, egyfajta közösségerősítő szerepet is szánunk az egyes ületnek.
Szabó Tamás „civilben" kertész, és ezért – mint fogalmazott – közel áll hozzá a faluszépítés. Jelenleg harminckét tagot számlálnak és már tettekkel is bizonyították, hogy szükség van a munkájukra. Az elmúlt időszakban összeszedték a faluban a szemetet, részt vesznek a parkosításban és a meglévő zöldterületek ápolásában. Az elvégzendő munkákról közösen határoznak, s az önkormányzattól megkapnak minden segítséget.

– Igyekszünk szépíteni a falut, nem csak beszélünk róla – tette hozzá az egyesület vezetője. – Ha harminc ember munkához lát, az nem csekély költségmegtakarítást eredményez a községnek. Az pedig senkinek sem esik nehezére, ha évente néhány napos munkát felajánl a közösségnek. Természetesen akadnak negatív hangok is a „körön kívül", ettől függetlenül mindenkit várunk a sorainkba.

Szabó Tamás két évig Németországban dolgozott. Ottani példákra hivatkozva fontosnak tartja, hogy minél több közösség jöjjön létre a településen, s ezekben mindenki a saját érdeklődésének megfelelően tevékenykedhet. A további terveikről elmondta, hogy az egykori „Tiszta udvar, rendes ház" mozgalom mintájára „Szép kert, szép ház" elnevezéssel szerveznek akciót. Májusban első alkalommal és hagyományteremtő szándékkal megrendezik az „Enesei virágmajálist", melynek keretében virágkiállítás, vásár, sétakocsikázás és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Mindeközben várják, hogy a cégbírósági bejegyzés nyomán hivatalosan is egyesületté váljanak, mert csak akkor pályázhatnak a hazai vagy EU-s alapokra. Így növekedhet az az összeg, amit az önkormányzat a faluszépítő egyesületen keresztül a település szépítésére tud fordítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat várnak az új csornai polgármestertől

Földszigetmajor a tizenkilencedik században alakult ki, az Esterházy hercegek birtokán. A faluban ma már kevesen élnek, de mindannyian szeretik a csendet, a nyugalmat. A Kisalföld két generációt szólított meg. A fiatalok az utak állapotával nincsenek megelégedve és a gyerekek jövőjéért aggódnak. Mint például Gálné Hajner Tímea és Kiss Nándorné, akikkel a főutcán futottunk össze. Tovább olvasom