Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Falusi turizmus az ükapa szállásán

Szil - A falusi vendéglátásnak a Rábaközben nincsenek hagyományai. Szili Péter Szilban most belevágott. Azt mondja, a „messziről jötteknek" sok olyan érték tűnik fel a környéken, ami a helyieknek már nem.
„A falusi turizmus, az idegenforgalom fejlesztése lehet a kitörési pontja a Rábaköznek" – értenek egyet évek óta szakemberek és településvezetők. Olyanok azonban kevesen vannak, akik bátran belevágnának az üzletbe. A térségben csupán néhány falusi szállásadó dolgozik. Szilban, ősei százötven éves gazdaházában most egy fiatalember belevágott. Szili Péter feleségével és három gyermekével gödöllői életét adta fel a rábaközi turizmusban bízva.

– A házat generációk óta a családom lakta, nagyanyám kívánsága volt, hogy ez továbbra is így legyen. Mivel magam a mezőgazdasághoz nem értek, a ház viszont minden adottságával rendelkezésre áll, egyértelmű volt, hogyan hasznosítjuk – indokolta döntését a fiatalember. – A falusi turizmusnak a Rábaközben nincsenek hagyományai. Ez akadály, de egyben kihívás is számunkra. Nekünk kell megteremtenünk az alapokat, hogy aztán az utánunk jövők könnyebben boldoguljanak.


Szili Péter azt mondja: néha gyerekkorában sok időt töltött Szilban, most mégis „messziről jöttként" értékeli a környezetet. Ő úgy látja, nagyon sok olyan érték van a szűkebb és a tágabb térségben, ami a helyieknek esetleg nem jelent sokat. A látogatók számára viszont érdekes lehet. A Szili Házat a közelmúltban jegyezték be mint falusi szállást. Három szobájában kilenc ágy van, melyek igény szerint gyerekfekhelyekkel bővíthetők. Szili Péter most a külső környezet rendbetételén fáradozik, illetve keresi a megoldást, hogyan lehetne minél több vendéget csábítani.

– Természetesen az internet nyújt nagy lehetőségeket, mi is tervezzük önálló oldal létrehozását. Vannak olyan weblapok, melyekhez lehet csatlakozni. Készítünk prospektust és hirdetjük magunkat, ahol csak lehet.

A Szili Házat gazdája, Szili Péter eredeti állapotába (a fenti fotón) akarja visszaállítani. Tudja, hogy még sok munka vár rá.
A Szili Házat gazdája, Szili Péter eredeti állapotába (a fenti fotón) akarja visszaállítani. Tudja, hogy még sok munka vár rá.

Tudom, hogy a falusi turizmusban nem elég, ha ágyat adunk a vendégnek. Tartalmas, érdekes programokkal is szolgálni kell- mondta Szili Péter.

Feltérképezem a régió lehetőségeit és ezt egy-egy túrára felfűzve ajánlom a látogatóknak. Külön hangsúlyt fektetek a íjászatra, a magyar táltoshagyományokra.

A Szili család eddig több millió forintot fektetett be a vállalkozásba. A családfő úgy fogalmazott, hogy hosszú távra gondolkodnak. Az üzlet mellett a családi hagyományok is befolyásolták döntésüket.

Pákai Imréné is várja a turistákat. Eddigi tapasztalatai nem túl jók.
Pákai Imréné is várja a turistákat. Eddigi tapasztalatai nem túl jók.

A falusi vendéglátáshoz tehát nem elég a pénz, szükség van elhivatottságra is. Szilban még egy család rendelkezik falusi szálláshellyel. Pákaiék egy régi házat újítottak fel és rendeztek be. A belső igazi, falusi hangulatot nyújt. Régi bútorokkal, használati tárgyakkal, de minden kényelemmel, amire a mai embernek szüksége lehet. Ők Szili Péter „nyomát követve" lépnének az útra.

– A korunk miatt már nem tudunk akkora energiát fordítani erre, mint kellene – mondta a Kisalföldnek Pákai Imréné. – Mi előbb a régiségeket gyűjtöttük, aztán azokhoz vettünk egy romos házat. Felújítottuk, berendeztük és ekkor jött a falusi turizmus gondolata. Sajnos érdeklődő nem nagyon van, pedig itt minden megtalálható, amire a pihenni vágyóknak szükségük lehet. Bízunk Péter fiatalos lelkesedésében, neki minden adottsága megvan ahhoz, hogy a falusi turizmust Szil egyik nevezetességévé tegye.

Olvasóink írták

  • 1. fortuna54 2009. április 04. 17:31
    „Az árakrol is irhatnának valamit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unatkoztak, szétzúzták az iskola ablakait

Kapuvár - Három tizenhat éves fiatal zúzta be tavaly novemberben a kapuvári Széchenyi-iskola több… Tovább olvasom