Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Falunapon a kistelepülésekről

A hétvégén falunapot tartottak Sopronnémetiben. A hasonló rendezvények általában a szórakozásra, kikapcsolódásra adnak lehetőséget. Ez alkalommal azonban a kistelepülések gondjai is szóba kerültek.
Az idei falunap keretében egész napos program várta szombaton Sopronnémetiben a helybelieket, a faluból elszármazottakat, a környező települések lakóit, valamint a Vas megyei Primagyarósdról és a zalai Szécsiszigetről érkezett vendégeket.

A rendezvényen, a sportpályán kialakított ideiglenes „szórakoztatócentrumban" Áder János, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében kifejtette: hit, remény, önbecsülés kell ahhoz, hogy hinni tudjunk a szeretet és az összefogás erejében. Márpedig ez az egyik legfontosabb dolog, amivel tartozunk önmagunknak, egymásnak és a szülőföldnek.

Húsz bográcsban főtt az ebéd, a menü meglehetősen sokféle volt; marhapörkölttől – egyik- másik szakács gombával készítette – csülökpörköltön, vadételeken, halászlén át egészen a bakonyi raguig. Közben a meghívásnak eleget tevő polgármesterek Áder Jánossal és vendégével, Nógrádi Zoltánnal, a Fidesz EU-forrás munkacsoportjának vezetőjével az egyik sátor alá vonultak vissza, ahol arról beszélgettek, milyen lehetőségeik vannak a kistelepüléseknek az Európai Unióban. A téma kapcsán Nógrádi Zoltán részletes tájékoztatót tartott a pályázatokról, azok elkészítéséről.

Kérdésünkre a Fidesz munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv alapozza meg 2006 végéig az igénybe vehető pályázati forrásokat. Ez a terv azonban nem tükrözi a valós gazdasági-társadalmi igényeket, főleg vidéken. – Nincs meg benne az a lehetőségrendszer, amivel egy kistelepülés élhetne, vagy a kistelepülések olyan pluszforrásokhoz juthatnának, amelyekkel a népességüket megtartva, infrastruktúrájukat fejlesztve különböző funkciókat működtetni tudnának. A pályázatok zöme nagy mennyiségű önerőt, apparátust, olyan szakmai felkészültséget és informáltságot feltételez, ami a vidéki települések nagy részén, még a közepes méretűeknél sincs meg – jelentette ki Nógrádi Zoltán, aki szerint céljuk és feladatuk, hogy aktív szerepet vállaljanak az új Nemzeti Fejlesztési Terv összeállításában, véleményezésében.

Úgy vélte, ha az ország jelentős részét kitevő vidéki térségek fejlesztési elképzelései nem kerülnek bele az új tervbe, ha nem lesz egyszerűsített pályázati mechanizmus a kistelepülések számára, ha nem lesznek olyan pályázatok, amelyek célzottan azt próbálják elérni, hogy a néhány száz vagy ezer fős települések is meg tudják tartani a népességüket, akkor az ismételten rossz Nemzeti Fejlesztési Terv lesz. A Fidesz elkészíti a maga alternatív tervét, hogy azok az elképzelések belekerüljenek, amelyekkel naponta találkozik a vidéki népesség.

A tájékoztató kapcsán Póczik András, Páli polgármestere megjegyezte, csekély lehetőségeik vannak, mert ilyen pályázatokat megírni, elfogadtatni, kiválasztani a térségi célokat egy kistelepülésnek nagyon nehéz lesz, bár nem lehetetlen. Ám ahhoz nagyobb összefogás kell a térségben.

A házigazda elöljáró, Bognár Sándor szerint sok információt hallottak a pályázati lehetőségekről, de igazán akkor lesz hasznos a tájékoztató, ha a pályázatok során kamatoztatni tudják az elhangzottakat.
Mielőtt kora délutántól kezdve teljes egészében a szórakozás került volna előtérbe, a kistelepülések jelen lévő képviselői bemutatták lakóhelyüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táborok, kiadványok, konferenciák

Pájer Imre, a Csornai Nevelési és Oktatási Központ igazgatója, még főiskolásként kezdett foglalkozni… Tovább olvasom