Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

Falumúzeum lett a parasztházból Kónyban

Száznegyvenhárom éves parasztházból alakított ki tájházat a kónyi önkormányzat. A Csillag család egykori otthonát romjaiból állították helyre, pályázati támogatással.
Tájházzal, helytörténeti bemutatóval gazdagodott a hétvégén Kóny. Az önkormányzat LEADER-támogatással újíttatott fel egy parasztházat a település központjában. Az épületet szombaton, a falunapon adták át ünnepélyesen a helyieknek.

Az átadón Aller Imre polgármester elmondta: a ház mestergerendája szerint a Csillag család 1869-ben építtette otthonát. 2001-ig aztán a família tulajdonában is volt az ingatlan. Akkor új birtokosa lett, aki viszont nem fordított gondot rá. 2003-ban az épület fala kidőlt, a faluközpont szégyenfoltja lett. Az önkormányzat próbálta rávenni a felújításra, végül már a kényszerbontást fontolgatták. Végül 2010-ben jó megoldás született: a község megvásárolta a Csillag-házat és már akkor falumúzeum létrehozásán gondolkodtak. Először az életveszélyes állapotot szüntették meg, aztán megterveztették a rekonstrukciót, beszerezték az engedélyeket. 2011-ben pályáztak a beruházásra, és igényüket támogatta a Pannónia Kincse LEADER Egyesület 6,5 millió forinttal. A felújításra alig két hónapja volt a kivitelezőnek. Az önkormányzati önrésszel együtt több mint tízmillió forintba került a helyreállítás.

A tájházban helytörténeti kiállítást rendeznek be. A megnyitóra ideiglenes bemutatót hoztak létre
A tájházban helytörténeti kiállítást rendeznek be. A megnyitóra ideiglenes bemutatót hoztak létre


Az épületben helytörténeti kiállítást rendeznek be. A megnyitóra elkészült egy ideiglenes bemutató, de a gyűjtés folytatódik. Helytörténeti kutatásra a Kónyból elszármazott Görcs Imre és felesége ajánlott fel egymillió forintot. Szeretnék az írásos emlékeket, fényképeket felkutatni, a használati eszközöket, a gazdálkodáshoz szükséges tárgyakat kiállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár cseh partnerkapcsolatot épít - galéria

A hét végén a csehországi Jesenik küldöttsége járt Kapuváron. Tovább olvasom