Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Falugondnokság a sorvadó községben

Rábasebesen a csökkenő lélekszám ellenére is végrehajtották a nagyberuházásokat.

Rábasebesen a csökkenő lélekszám ellenére is végrehajtották a nagyberuházásokat. Következő feladat az utak, járdák, illetve a polgármesteri hivatal épületének rendbetétele lenne.

Már csak száznyolc lakosa van

A hatvanas években még három és fél százan vallották magukat Rábasebes lakójának. Ma viszont már csak száznyolcan élnek a csendes Rába menti kistelepülésen. S a csökkenés szinte folyamatos.
– Az időskorúak aránya meghaladja az összlakosság hatvan százalékát. Jelenleg mindössze három két év körüli kisgyermekünk, valamint egy-egy óvodásunk, általános iskolásunk – ők Szanyba járnak – és főiskolásunk van – mondta Mizser Edit polgármester.

Az alacsony lélekszám dacára Rábasebesen végrehajtották a nagyberuházásokat. Már korábban elkészült a csatorna, bevezették a gázt, s ezek jól szolgálják a korosodó helybelieket. Tavalyelőtt a buszmegállónál a járdaszigetet készítették el, tavaly pedig felújították a mostanság közösségi házként funkcionáló egykori iskolaépületet. Az oktatási intézmény ugyanis már a hetvenes években megszűnt a településen.

Az elmúlt esztendőben határozta el a helyi képviselő-testület, hogy létrehozzák a falugondnoki szolgálatot, hisz az idős emberek segítségre szorulnak. Kétszer pályáztak falugondnoki gépjárműre, de nem jártak sikerrel. Ezért úgy döntöttek, hogy saját forrásból és hitelből megvásárolják a gépkocsit. Így is tettek és az autó ma már a rászorulók rendelkezésére áll. S hogy mennyire időszerű a falugondnokság létrehozása, az is jelzi, hogy hamarosan be kell zárni a falu szociális konyháját – melynek az állaga eléggé megromlott, nem felel meg az EU-előírásoknak – és Szanyból kell szállítani az ebédet. Többek között ez is a falugondnok feladata.

A költségvetés 21 millió forint

Rábasebes önkormányzatának éves költségvetése 21 millió forint, amely négymillió forint hitelt tartalmaz. Azért, hogy fejleszteni tudjanak, pályázniuk kell. Mizser Edit az elkövetkező időszak terveiről elmondta: szeretnék felújítani a polgármesteri hivatal épületét, amely magában foglalja az orvosi rendelőt és a könyvtárat. 

A felújított kastély zárva tart

A polgármester a gondok ellenére is bizakodó a település jövőjét illetően. Néhány üresen maradt házat például budapestiek vásároltak meg, akik rendszeresen Rábasebesen időznek, élvezik a csendet, a nyugalmat. Az elmúlt években nagy reményeket fűztek a felújított Széchenyi-kastélyhoz, ám sajnálatukra az épület jelenleg is zárva van.
Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évad legjobb férfi táncosa

 „Az évad legjobb férfi táncosa" szakmai díjat egy csornai származású fiatalember nyerte… Tovább olvasom