Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Falugondnokok: minimálbérért a község mindenesei

Tizenöt éves megyénkben a falugondnoki szolgálat. Egyre csökkenő finanszírozás és gyarapodó feladatok jellemzik a rendszert. Egyvalami azonban maradt: a községek mindeneseit tisztelik és elismerik a falubeliek.
 
A falubeliek, leginkább az idősek és a gyerekek minden tisztelete az övék. Anyagilag azonban nincsenek megbecsülve. A falugondnokok minimálbérért a község mindenesei, kora hajnalban, késő este és hétvégén is. A hálózat tizenöt éve működik megyénkben, ezt ünnepelték a napokban Bodonhelyen.

A falugondnokokat Kozma Judit, a falugondnokok Vas
és Győr-Moson-Sopron megyei ügyvezető társelnöke köszöntötte. Utána szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, többek között hivatásuk jövőjéről is. Változások ugyanis lesznek, az eddiginél is változatosabb lesz a munkájuk.

– Az elmúlt években a falugondnokok alapfeladatai megmaradtak. Az idősek gondozása, segítség az egészségügyi ellátások elérésében, a gyerekek utaztatása, a bevásárlás, a gyógyszerkiváltás – mondta a Kisalföldnek Kozma Judit. – Nagyon sok, ám új teendő is lett. Szinte elvárás már, hogy a falugondnokok vegyenek részt a közösségfejlesztésben és a tervek szerint szerepet kapnak majd a vidékfejlesztésben is.

A szolgálatok finanszírozása ugyanakkor nem jár együtt a feladatok, terhek bővítésével. A rendszer 2005-ben volt a „csúcson". Akkor évente 2,4 millió forintos normatívát kaptak az önkormányzatok. Azóta folyamatosan csökkent az összeg és idén már 2 millió forint alatt volt. Ebből kellene biztosítani a falugondnok bérét, a falubusz működtetését és az egyéb kiadásokat. A gondnokok átlagos bére napjainkban 73 ezer forint. A községnek tehát máshonnan kell forrást elvenniük, mert az intézményre szükség van. Vannak ugyan pályázati lehetőségek, de azokból a működést nem lehet finanszírozni.

– Bízom benne, hogy a jövő évi költségvetésben emelik majd a támogatás összegét. Minimum két és fél millió forint kellene egy-egy falunak – tette hozzá az egyesület elnöke.

Megyénkben jelenleg 54 falugondnok szolgál, ám 64 település lenne jogosult. Az országban 400 kisközségben hiányzik a „mindenes". Egy újabb pályázatnak köszönhetően a helyzet javulása várható.
Győr-Moson-Sopron megyében Vásárosfalu volt az első, ahol főállású falugondnokot foglalkoztattak. Igaz, 1993-ban még nem így nevezték ezt a tisztséget. Molnár Sándor polgármester így emlékezett vissza:
– Annak idején csak azt tudtuk, hogy szükség van rá. Egy öreg Barkasra vágtunk ablakot, azzal vittük a gyerekeket iskolába, óvodába, mert Volán-járat nem volt. Hasznosnak bizonyult, időközben a régi kocsit is lecseréltük, de időseink és gyerekeink a mai napig élvezik a szolgáltatás minden előnyét – jegyezte meg Molnár Sándor.

Szabó Mihály kilenc éve Bodonhely falugondnoka. Ha kell, havat lapátol, ha kell, gyógyszerért megy vagy orvoshoz viszi a helyieket. Rendszeres feladat az óvodások átszállítása Bágyogszovátra.

Gáncs Tibor Rábaszentandrás mindenese. Mindketten úgy vélik, a maximális tiszteletet és szeretetet kapják a helyiektől.

– Elismerik a munkánkat, szinte családtagként fogadnak bennünket – fogalmazott. – Persze, ehhez az is kell, hogy lássák, értük vagyunk és bármilyen problémájuk van, igyekszünk segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csőcsere megint Csornán

Ismét szünetelt a távhőszolgáltatás a csornai Szent István téren. Tovább olvasom