Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Falubusz falubusz hátán az utakon

Dél-Rábaköz - A kedvező pályázati lehetőségeket kihasználva szinte minden dél-rábaközi település beszerzett egy falubuszt, melyet jobbára gyermekeik szállítására használnak. A párhuzamos közlekedés elkerülése érdekében már szervezik a buszok menetrendjét.

Az utóbbi évek kedvező pályázati lehetőségeit kihasználva szinte minden dél-rábaközi település beszerzett egy falubuszt. Túlnyomó részben tizenöt-húsz százaléknyi önrésszel vásárolták járműveiket a települések, ám volt olyan község is, mely a teljes vételárat pályázatból fedezte. Miután a falvak némelyikében nincsenek már oktatási intézmények, a községek jobbára gyermekeik utaztatására használják a falubuszokat.

A sűrű településszerkezet miatt azonban többször előfordulhatnának átfedések az útvonalakban és a menetrendekben, ezért a Dél-Rábaközben már szervezetten közlekedtetik a járműveket.

Ahogy az egyik polgármester megfogalmazta, lassan külön közlekedési céget is működtethetnének.

A falubuszok üzemeltetésében élen jár Dénesfa, melynek járművét még 2003-ban ötmillió forintból vásárolták, amihez négymilliót pályázaton kaptak. A jármű szinte rendszeres szolgálatban van, naponta ebédet, diákokat és óvodásokat szállít Beled, Dénesfa, Cirák és Gyóró körzetében. Edvén szintén 2003 óta üzemeltetik a hétmillióba került járművet, a teljes árat pályázatból fedezték. Az idősek, betegek szállításán kívül Vásárosfalu, Beled és Rábakecöl környékén közlekednek a járművel, diákokat és az ebédeket szállítva. A nemrég beszerzett új vásárosfalui busz hasonló feladatokat lát el, mint a szomszédos Edve járműve. Rendszeres járatot bonyolít Cirák, Dénesfa, Beled és Rábakecöl útvonalakon, ahol jobbára diákokat és gyakorta ebédet szállít. A gyóróiak a minap vehették át új járművüket. Polgármesterük elmondása szerint rendszeres gyermekszállítást végeznek, többnyire a dénesfai óvodába, de besegítenek a szomszédos települések diákjárataiba is.

Gyóró: A minapi rendezvényükön vették át az új járművet.
Gyóró: A minapi rendezvényükön vették át az új járművet.

– Két éve, a Kapuvár–beledi kistérség szervezésében kaptunk egy falubuszt, amit a környező kistelepülések, körjegyzőség járműveihez hasonló feladatra használunk – mondta Tompáné Balogh Mária beledi polgármester. Rendszeres járatokon szállítják a Mikrotérségi Általános Művelődési Központ diákjait a Dénesfa, Cirák, Beled, Rábakecöl útvonalakon, napjában több fordulóval is. A beledi községháza a központja azonban annak a szervezőmunkának, mely a beledi körjegyzőség településein a falubuszok menetrendjét és útvonalait szervezi.

– Hiába a több település több járműve és az esetleges átfedések is, a községházán megszervezzük a buszok útvonalát úgy, hogy az alkalmazkodjon a diákok órarendjéhez és a buszok egyéb elfoglaltságához is – jelentette ki a beledi polgármester.

Az útvonalakat, időpontokat egyeztetik a települések vezetőivel, elkerülve ezáltal, hogy ugyanazon útvonalon, egy időben több járat is közlekedjen.
A beledi polgármester szerint a reggeli órákban több járművet is igénybe vesznek egy időben a diákok miatt, a déli, délutáni órákban azonban kevesebb buszt közlekedtetnek.

Hasonló elképzelésekkel vág neki a járatszervezésnek a másik mikrotérségi központ, Mihályi is. Egy nemrég megnyert kistérségi pályázat eredményeképpen hamarosan átvehetik új, kilencmillióba került falubuszukat. Pap Lajosné polgármester elmondta, a mikrotérségi iskolához kapcsolódó települések diákjait fogják szállítani az új járművel, előreláthatólag Kisfalud, Cirák és talán az Edve, Rábakecöl és Babót útvonalakon. A polgármester szerint egyelőre egyeztetnek az útvonalakkal kapcsolatban. Mihályihoz tartozik Cirák is, akik Gyóróval közel egy időben kapták járművüket. Tóth Sándor polgármester hangsúlyozta, legfőbb feladata a diákok utaztatása lesz, ők Mihályival (is) fognak egyeztetni a részletekről.

Olvasóink írták

 • 6. bugriskin 2009. június 18. 13:17
  „Sajnos a vidéki polgármesterek és képviselőknek esze ágában sincs, hogy munkahely teremtő lépéseket tegyenek a vidéki lakosság érdekében. Pedig a befektetőknek oly mindegy lenne, hogy hol az ipari park. Sőt örülne ha nem kellene a bejárást finanszíroznia ha helyben is lenne eladható áru termelése. Szétverni a Tsz-eket sokkal könnyebb volt mint új munkahelyeket létrehozni.
  Ha az acél, hogy kipusztítani a falvakat, akkor jó úton haladnak! A kiskerti gazdálkodás termékeit már nem vásárolják fel helyben! A gazdák valószínű, hogy már a gyümölcsfákat is kifogják vágni gyökerestől mint az uborkát és a málnát!”
 • 5. nemethgabi 2009. június 18. 09:33
  „Kedves Goldman!
  Igen igazad van! Mit gondolsz mért adtak ennyi buszt a településeknek? Cél: A gazdaságtalan Volán járatok megszüntetése után a helyi Önkormányzatok a saját buszaikkal oldják meg a lakók menetrend szerinti szállítását.”
 • 4. Goldman 2009. június 17. 21:04
  „Egyébként ezek társulatából fog megalakulni a Rábaközi Volán....”
 • 3. Goldman 2009. június 17. 21:02
  „nemethgabi: nem érted az előző viccet...
  egyébként meg már a csapból is busz folyik...nincs más témájuk az újságíróknak?”
 • 2. nemethgabi 2009. június 17. 20:42
  „Kedves bugriskin!

  Az atya vagy szentelt, vagy nem ezeknek a buszoknak kötelező alapfelszereltsége a biztonsági öv és gyermekülés, és megfelelő sofőrrel nem kell az égiek áldását kérni!”
 • 1. bugriskin 2009. június 17. 17:57
  „Micsoda felelőtlenség a szegény tisztelendőt kihagyni a szövegelésből, amikor a fotón jól látni a szentelő eszközét a kezében. Szerintem biztos felszentelte a kis buszt! Így lehet, hogy a mentő öv nélkül is őrangyal kíséret lesz a falubuszokon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Imrére emlékeztek Kapuváron

Kedden este hét óra után civil szervezetek és pártok képviselői emlékeztek meg Nagy Imre… Tovább olvasom