Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Falkában dübörgő kamionok

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Szilsárkány. Az elmúlt esztendő elején négyes körjegyzőséget hoztak létre.

Szilsárkány polgármestere szerint a kamionok „falkákba" verődve dübörögnek keresztül a falun, a lakók ezért az ombudsmanhoz fordulnak panaszukkal. Az elöljáró úgy vélte, a rendszer hibája miatt nem kapják meg önhikis támogatásként a költségvetési hiány teljes összegét.

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Szilsárkány. Az elmúlt esztendő elején négyes körjegyzőséget hoztak létre, amely az év végén megszűnt, ám három taggal újra megalakult. Változás volt a közoktatás terén is és szeptembertől működik a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola.

– Az iskolát azért egyesítettük, mert a tanulólétszám további csökkenése várható és már eléggé „szorította" a költségvetésünket az a többletkiadás, amit a normatíván felül az intézményre kellett fordítani – mondta Zöld Péter polgármester. – Azt viszont nem akartuk, hogy iskola nélkül maradjunk. Végül megtaláltuk azt a szomszédos települést, Bogyoszlót, ahol a gondok hasonlóak voltak és megállapodtunk, hogy az egyik falu az alsó, a másik a felső tagozatot viszi tovább. Így mindegyikünknek megmaradt az iskolája.

Hármas körjegyzőség

– A négyes körjegyzőségben  senki sem érezte jól magát. A vita ott is anyagi természetű volt és decemberben döntöttünk a feloszlatásáról – mondta Zöld Péter. – Számítva arra, hogy további költségvetési megszorítások várhatók, hármas körjegyzőséget alakítottunk. Ebben a közösségben vita még nem volt, panaszt sem hallottam.
Zöld Péter szerint a szilsárkányi önkormányzat idén is jogosult az önhikire. A gond az, hogy a költségvetés 16 milliós hiányát nem fedezi a 12,5 milliós támogatás.

– A 3,5 millió forintot a rendszer hibája miatt nem fizetik ki – vélekedett a polgármester. – Ez pedig abból adódik, hogy a költségek növekedése oldalán az inflációt nem veszik teljes mértékben figyelembe. Ezért a hiányzó 3,5 millió forrását keressük.

Elmaradt csatornázás

Úgy tűnik, Szilsárkányban örökzöld téma a szennyvízelvezetés hiánya, az, hogy mindeddig elmaradt a csatornázás a faluban.
– Tudomásom szerint 2007-től a kisközségek is pályázhatnak a szennyvízelvezetés támogatására. Ha jövőre a falu többsége úgy akarja, akkor pályázunk. De előtte szeretném megbeszélni a falubeli nyugdíjasokkal, hogy hozzá tudnak-e járulni a költségekhez – tudatta a helyi vezető. 

A 86-os főút

A  szilsárkányiak sokat szenvednek attól a hatalmas, már-már elviselhetetlen forgalomtól, amely a falut átszelő 86-os főúton zajlik. Az elöljáró közölte: a település lakói aláírásgyűjtést kezdtek, és az ombudsmanhoz fordulnak emiatt.

„A napokban volt egy Hegyfaluból szervezett összejövetel – fűzte hozzá. – Szombathelytől Csornáig  tiltakozásra akarják mozgósítani a főút menti települések lakóit."

– Nem vagyunk kötelesek elviselni a ránk nehezedő forgalmat. Különösen a hét végi kamionstop utáni időszak borzasztó, amikor este tíz óra tájban valahonnan elindulnak a járművek, tizenegy óra tájban, úgy tíz-tizenkettes „falkákban" közlekedve ideérnek, s fittyet hányva a szabályokra legalább száz kilométeres sebességgel dübörögnek át a falun. Közben pedig rezegnek a  házak.   
  
Befejeződött a községháza felújítása

Zöld Péter beszámolt arról is, hogy befejeződött a községháza felújítása, melynek költségei meghaladták a tízmillió forintot. Az összeg hatvan százaléka pályázati támogatás, a többi saját forrás.

Kavicskutatásról

Végül jelezte, hogy az elsőfokú határozat szerint – ellentétben egy gazdasági társaság terveivel – nem lehet kavicskutatást végezni a falu határában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hűség hat évtizede

A hétvégén Csornán ünnepelték házasságkötésük 60. évfordulóját Bakos Róza és Szűcs József. Tovább olvasom