Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fakókeselyűt fogtak

Horvátországból Egyedig repült, majd Csizmazia János portáján táborozott le egy legyengült fakókeselyű.
Lábgyűrűje szerint Horvátországból származó, legyengült fakókeselyűt fogtak be a hét elején Egyeden. A gazdák, akiknek a kertjében röpködött a madár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságát értesítették. Mint kiderült, a keselyű jelzése arról árulkodik, hogy déli szomszédunk Cres-szigeti állományából került a Rábaközbe és Dori névre „hallgat". A madarat megtaláló Csizmazia János és Szalay Iván először nem tudták, mivel is van dolguk, ezért bátran közeledtek hozzá.
– Reggelre a melléképület mögötti trágyakupac tetején üldögélt a madár, még először pávának néztem – újságolta a nem mindennapi esetet Csizmazia János.

– Utóbb szóltam a szomszédomnak – folytatta Csizmazia János –, hogy valamit kezdjünk vele, mert nem tetszik nekem ez a jószág. Szalay Iván – a szomszéd – hirtelenjében hurkot kerített és azzal próbálta befogni a fakókeselyűt. A lábán kapta el, aztán egy üres ólba „késztették" a szárnyaival verdeső tollast. A két férfi az önkormányzattól kért segítséget, onnan a nemzeti parkot értesítették. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságától Mogyorósi Sándor és Váczi Miklós természetvédelmi őrök mentek Egyedre.

– Jóllehet a példány legyengült volt, mégis csak nehezen lehetett befogni. A fakókeselyű szárnyának fesztávolsága 2,5 méter és a csőre nagyon erős – mondta el Váczi Miklós.

Ezek az állatok Közép-Európában már nem költenek, a XIX. században Erdélyben még élt néhány, illetve a második világháborúig a Hortobágyon is megfigyeltek egy-két kóborló példányt. Ma a fiatalok el-elkóborolnak költőhelyükről, így kerülhetett a Kisalföldre is ez a madár.
– A keselyű gyűrűzött volt, így megtudtuk, hogy augusztusban még Horvátországban látták. Mivel élő állatot nem nagyon fog el, gyengeségének oka az lehetett, hogy az általa elfogyasztott és a befogása során kihányt patkány valószínűleg mérgezett volt. A győri állatkertbe szállítottuk, ahol a patkányméregben lévő kumarin ellen ható gyógyszert kapott. Jelenleg a Budapesti Állat- és Növénykertben van, s ha megerősödik, szabadon engedik, de az is lehet, hogy hazaszállítják Horvátországba – tette hozzá a szakember.

Ismeretlen ismerős

Hernádi László győri hobbimadarász nem hitt a szemének, amikor a magyar madarászok honlapján meglátta a madárról készült fotókat. Pk ketten ugyanis már találkoztak: a győri madárfotósnak augusztus közepén sikerült lencsevégre kapnia ugyanezt az állatot a horvát Cres-szigeten; erre a szárnyán látható jelölés alapján jött rá.
– Úgy mondanám, hogy ez a madár utánam jött és ha még repül 30 kilométert, itt Győrben találkozhattunk volna újra! – mondta Hernádi László, aki a „mentőakció" résztvevőivel együtt szorít a madár gyógyulásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajokat keresett a rendőrség

A besurranó és a trükkös tolvajokat igyekeztek kiszűrni a közlekedők közül a csornai rendőrök… Tovább olvasom