Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Fagyos napok: indul a korcsolyázószezon

Rábaköz - A korcsolyázható tavakon az önkormányzatok rendszeresen ellenőrzik a jég vastagságát. Kapuváron és Kónyon kívül azonban nem tartanak számon sportolásra is alkalmas vízfelületeket.
Már megjelentek az első korcsolyázók a kapuvári Váti-tavon. A belváros szélén lévő vízfelület már évtizedek óta kedvelt helyszíne a helybeli és környékbeli korcsolyázóknak. Komolyabb baleset még nem történt a Vátin, ennek ellenére a kapuvári önkormányzat évek óta készül a kulturált sportolás feltételeinek biztosítására.

- Jelenleg hat-hét centiméter a jég vastagsága, ami nem alkalmas a korcsolyázásra - mondta Kóczán Zoltán alpolgármester. A városháza hetek óta figyeli a jég vastagságát, tíz centiméter alatt hivatalosan nem engedélyezik a tó felületének használatát. Hozzátette: a városháza és a tűzoltóság szakembereiből álló bizottság naponta ellenőrzi a tavat. - A kapuvári tűzoltók esténként a szolgáltató által biztosított több köbméternyi vizet engedik a már fagyott vízfelületre, éjjelente ezzel is hizlalják a meglévő jeget és reményeink szerint a fellocsolt felület őrzését is megoldjuk - mondta az alpolgármester. A tíz centiméter eléréséig nem javasolja a tó használatát. A korcsolyázóknak - az egyik helyi vendéglátós jóvoltából - forró italt is biztosítanak a városháza által kihelyezett faházban.

A Váti-tó Kapuváron: Még nincs tízcentis a jég, de már korcsolyáznak rajta a helybeliek. Fotó: Turbók Attila
A Váti-tó Kapuváron: Még nincs tízcentis a jég, de már korcsolyáznak rajta a helybeliek. Fotó: Turbók Attila

Hasonló, kimondottan sportolásra alkalmas vízfelületet még Kónyban találhatnak a rábaközi korcsolyázók. Aller Imre polgármester lapunknak elmondta, a befagyott tó jegének vastagságát ők is ellenőrzik és táblával tájékoztatják a lakosságot. - Szilveszter óta több mérést is végeztünk, az éjszakai keményebb hidegek után már lehet korcsolyázni Kóny belterületén - mondta. Hozzátette, a település külterületének tavain nem javasolja a sportolást.

Az önkormányzat által engedélyezett korcsolyázótavat nem nagyon találni máshol a Rábaközben, annak ellenére, hogy akár Beledben, akár Babóton vagy Hövejen is találni nagyobb vízfelületeket.

Olvasóink írták

 • 1. TŰZOLTÓPARANCSNOK 2009. január 09. 12:08
  „A tartósan fagypont alatti hőmérséklet miatt befagytak a folyók és a tavak. A Balaton jege már biztonságos, lehet rajta korcsolyázni, a Velencei-tavon viszont még nem összefüggő a jégpáncél.

  A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

  A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

  A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető:


  kb. 8 cm vastagságú jég -> egy felnőtt
  kb. 12 cm vastagságú jég -> egy csoport illetve sportolásra alkalmas
  kb. 18 cm vastagságú jég -> szánkók, fakutyák
  Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:

  éjszaka korlátozott látási viszonyok között,
  járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  kikötők és veszteglőhelyek területén,
  folyókon,
  rianás esetén, a Balatonon.
  Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

  Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbáljon meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén a felesleges mozdulatokat - félve a kihűléstől – kerülje, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzen a lábával az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magát, illetve segítséget kérni. Ha partot ér azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt. Kávé, alkohol fogyasztása tilos!

  Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézheti a bajt. Életét kockáztatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsa! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak: ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek.

  A mentést követően, szükség esetén hívjon mentőt!

  46/2001. (XII.27.) rendelet - a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól - 5. és 6. szakasza határozza meg a szabad vizek jegén való tartózkodás részletes szabályait.

  218/1999. (XII.28.) Kormány Rendelet - az egyes szabálysértésekről - 18. szakasza (a jégen tartózkodás szabályainak megszegése) alapján az elkövetett szabálysértés 20.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, valamint 10.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírság alkalmazható. A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 32. szakasz alapján az eljárás a (községi, városi, fővárosi kerületi) jegyző hatáskörébe tartozik.

  A tűzoltóságok és a speciális mentőszervezetek 2009-ben is felkészülnek a jégről és a vízből mentésre, több gyakorlat keretében modellezik a kritikus helyzetet, így fejlesztik és bővítik jártasságukat a jégről mentés speciális feladataiban, mentési technikáiban, hogy rutinosan siethessenek a bajba jutottak segítségére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízdíjkülönbözetet a község fizeti

Szil - Szilban nem kell többet fizetni a vízért jövőre - így döntött a település… Tovább olvasom