Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Fagyökérnek nézte a világháborús aknát

Világháborús aknát találtak Rábaszentmihályon, amikor a szennyvízcsatornát vezették a faluban. A harminc centiméteres szerkezet egy családi ház udvarán került elő, a háziasszony várja a tűzszerészeket.
Nem izgatott: Terus néni bárkinek megmutatja a szerkezetet.
Világháborús aknát fordított ki a földből egy munkagép Rábaszentmihályon. A körülbelül harminc centiméteres, rozsdás szerkezet Milus Lászlóné udvarából került elő. A háziasszony sokáig gyökérnek nézte a furcsa alakú tárgyat, így nem nyugtalankodott. Csak akkor lett zaklatott, amikor közelebbről is megvizsgálta, hiszen a vashenger végén látható „propeller" arról árulkodott, hogy egy robbanószerkezet van a hátsó udvar közepén.

Hát milyen tűzszerész?

A falu legszélső utcája Rábaszentmihályon a József Attila utca. Az egyik házban Milus Lászlóné él egyedül, illetve tegnap óta egy akna társaságában. Amikor a helyszínre érkezünk, a hetvenkilenc esztendős Terus néni szívesen mutatja meg a falusi portákon szokatlan szerkezetet, ám amikor a fényképezőgép előkerül, Terus néni azt mondja: „Inkább ne is fotózza le, hanem vigye el innen." Az idős asszony aztán meglepődve a nemleges válaszon, felteszi a kérdést: „Hát milyen tűzszerész maga, hogy fél egy ekkora kis bombától?" Ám miután kiderül, hogy nem a robbanószerkezet avatott ismerőivel van dolga, elkezdi mesélni az izgalmas nap történéseit.

Propelleres „gyökér"

– A szennyvízcsatornát kötik a faluban, nálam is kiárkolták az udvart, majd a felesleges földet géppel terítették el. Ez délelőtt volt. Akkor már láttam, hogy valamit kifordított a földből a masina, de csak fagyökérnek hittem. Délután aztán közelebbről is megnéztem és akkor lettem figyelmes a „propellerekre". Rögtön tudtam, hogy mivel van dolgom, szerencsére a polgármesterünk éppen ekkor jött az utcán. Elmondtam neki, mi történt, eztán már ő intézkedett. Egy rendőr is volt nálam még aznap, aki szerint a tűzszerészek már tudnak a dologról és majd jönnek Pestről vagy Győrből.
Terus néni arra is szolgál magyarázattal, miként kerülhetett birtokára az akna.

Lövészárok volt a helyén

– 1963-ban építkeztünk, abban az időben ez üres telek volt. A második világháború idején viszont ezen a vonalon futott a falut körbekerítő lövészárok, biztosan onnan maradhatott vissza ez a lövedék is. Éjszaka eszembe sem jutott, hogy itt van és hozzá nem nyúlok a világért sem, de azért nem bánnám, ha már eltüntetné valaki innen – mondta Terus néni.
Információink szerint a budapesti tűzszerészek regisztrálták a rábaszentmihályi bejelentést, és mihelyt idejük lesz, hatástalanítják a szerkezetet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felvásárlási ár csak papíron emelkedik

Nem sokat változott a helyzet az elmúlt hetekben a sertéságazatban. A gazdák továbbra is… Tovább olvasom