Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Ezüstkeresztet kapott Varga Beáta

A hittantanár feladata megértetni a gyerekekkel, hogy érdemes jó embernek lenni.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatával tüntette ki a közelmúltban a megyés püspök Varga Beátát. A csornai II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola hittantanárának újabb lendületet adott az elismerés. Varga Beáta egyébként mindig is pedagógus akart lenni.

Földszigeten nőtt fel, Acsalagon járt általános iskolába, Csornán gimnáziumba. A Hittudományi Főiskolát Győrben végezte el, később gyógypedagógiai tanári képesítést is szerzett. Húsz évvel ezelőtt, a katolikus iskola indulásakor került mostani munkahelyére.

Varga Beáta
Varga Beáta

– Az elmúlt két évtizedre visszagondolva megállapíthatom, hogy a tanári hivatáshoz jó adag humorérzék és derű szükséges. A hittan tanítása pedig egy külön terület, ami mostanában igazi kihívás – jegyezte meg a kitüntetett pedagógus. – Próbálok arra törekedni, hogy a gyerekek ne érezzenek ellentétet a hittan és a tudományok között. Inkább egy egységes világnézet kialakítására törekszem. Arról beszélek a diákoknak, hogy miért jobb a hívő, keresztény embereknek, miért jobb Jézus közelségében élni. Eközben ők nagyon gyakran azt látják, hogy azok érvényesülnek, akik ezeket az értékeket figyelmen kívül hagyva intézik életüket. Szerencsére a gyerekek fogékonyak a jóra, ha pedig a szülők is partnerek, akkor lehetünk igazán sikeresek a nevelésükben. Egyébként azt látom, hogy a szülők, még azok is, akik nem ilyen nevelést kaptak, gyermekeiknél fontosnak tartják ezen értékek átadását.

Varga Beáta büszke rá, hogy tanítványai az általános iskola után is keresik vele a kapcsolatot.

– Örömmel tölt el, amikor olvasok vagy hallok róluk és látom, hogy megállják helyüket választott szakterületükön. Akad persze ezen a pályán is kudarc, ami elkeseríti az embert, ám tudni kell újrakezdeni. Mindig tiszta lappal, a lehetőséget a másiknak is megadva kell talpra állni. A Szent Gellért-díj most lendületet adott a további munkához – tette hozzá Varga Beáta, a katolikus iskola hittantanára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nőni – csak az ég felé lehet˝

Facsemetéket ültettek el a múlt hétvégén a vági és a szili hittanos gyerekek. Vasárnap az Erdők Hete… Tovább olvasom