Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Ezt történt a Rábaközben 2006-ban

2006 azon híreiből válogattunk, amelyek leginkább érintették a Rábaközben élőket.
Már a január is jó és rossz hírekkel egyaránt szolgált a Rábaközben. Utóbbiak közé tartozott például, hogy a csornai kórház adósságállománya elérte a 170 millió forintot, kirabolták a sobori közösségi házat, és leállították a csornai Tesco áruház építését. Örültünk viszont annak, hogy a bősárkányi Szabó Andris megkezdte a hangpróbákat Benkő Lászlóval, hogy Sopronnémetiben szabadidő- és wellnessközpontot terveztek, illetve hogy Dénesfán felavatták az új postaépületet.

Februárban világcsúcsot ünnepeltünk: Polacsek Zoltán karatés 24 óra alatt 240 ellenféllel küzdött meg Csornán. Örülhettek a városbeliek aztán annak is, hogy 35 millió eurós termálfejlesztésről hallottak. 150–200 új munkahellyel, mindenféle szolgáltatásokkal, 2008-as nyitással. Kapuváron viszont úgy döntött a képviselő-testület, hogy új városházi autó helyett inkább fogorvosi székeket vásárolnak. A csornai fiatalok pedig jótékonykodtak a Boxi vendéglőben: a Jézus Szíve-templom orgonafelújításának támogatására szerveztek jótékonysági koncertet. Közel 60 ezer forint gyűlt össze, az adományt Németh László atya személyesen köszönte meg a rendezvényen.

Márciusban életmentő-tanfolyamot tartottak Soboron. A polgármesteri hivatal munkatársai tanulták ki a fogásokat. A kommandósok Kapuváron akcióztak, egy bankrablásért körözött német férfit kaptak el a Fő téren. Talán ezzel egy időben kerékpároscentrum alapkövét helyezték el. A szintén kapuvári Platz József ezekben a napokban kérte pere újratárgyalását ügyében. Fábry Sándor pedig Csornán vendégeskedett.
Áprilisban országgyűlési választások voltak.

A rábaköziek két fideszes képviselőre bízták dolgaikat. A csornai körzetben Áder János, a kapuváriban Ivanics Ferenc nyert. Dr. Biró Pétert meg feljelentették szomszédai. Az ekkor még polgármesterként szolgáló állatorvost az ebtartás szabályainak be nem tartásáért „fogták perbe". Mint kiderült, a kutya ugyan a fiáé, de azért eltüntették az udvarból a komondort.

Májusban nagy esemény volt Maglócán: hosszú idő után ismét megtelt a kultúrterem. Ez „emberemlékezet óta" nem fordult elő, most egy kulturális-szórakoztató program csábította a helyieket. Veszkényben közben a Sipos család ünnepelt: a nagyszülők, Béla bácsi és Anna néni ülték házasságuk 70. évfordulóját.

Rábaszentmihályon viszont haltolvajokat fogtak a Rábánál. Illetve csak a hátrahagyott szerszámaikat, csónakjukat foglalták le. A Nyul család 100 fővel tartott rokontalálkozót Jobaházán, Pásztoriban 50 férőhellyel bővítették a szociális otthont, Bősárkányban megtartották a 12. veterántalálkozót. A résztvevők száma erősen megfogyatkozott az évtized alatt. A tavaszelő kétségkívül legnagyobb híre a pozsonyi magyarellenes incidens volt. A szlovák fővárosban rábaközi turistákat vettek őrizetbe a rendőrök, mivel magyarul beszéltek a történelmi belvárosban. Az ügynek folytatása lett.

Júniusban új piacteret avattak Szanyban, ezzel egy időben köszöntötték a falu 75 esztendős néptáncegyüttesét, a Bokrétát. Június 7-én jelentkezett először a Rábaköz és Mosonmagyaróvár és környéke közös melléklete. Azóta olvasóink minden szerdán kibővített oldalakon olvashatják a két szerkesztőség híreit. Például azt, hogy az uborkázók még nyáron is a hidegre panaszkodnak, hogy háromnapos rendezvényen ünnepelték Csorna várossá avatásának 35. évfordulóját. Írtunk az első páli Perecfesztiválról, ahol Holczer Istvánné pereckészítő irányításával fejszével verték a tésztát. A 86-os főúton ebben a hónapban tartottak demonstrációt a nagy forgalom ellen. Félpályán zárták le az utat a helybeliek és elkerülőt, útdíjat követeltek. A ribizlisek az alacsony felvásárlási ár miatt panaszkodtak, a csornai ingázók pedig a munkahelyeket hiányolták.

Júliusban falubuszt kapott a markotabödögei falugondnoki szolgálat és bejelentették: megszűnik a Pápa–Csorna vasútvonal. Időközben kiderült: Londonban létezik Kapuvár utca. A városból elszármazott Abelesz család intézte el. A földszigetiek nagy örömére új bolt nyitott a faluban, amire a helybeliek szerint igen nagy szükség van. Szilban Aratófesztivált rendeztek, felvonulással, áldással, bállal.

Számos csapat vetélkedett a búzatáblában, végül az egyediek nyertek a szakértő zsűri szerint. Augusztusban a 750 esztendős Vitnyédet ünnepeltük, egy csornai egyetemista pedig szélerőmű építésébe kezdett családi házuk udvarán. Jobaházán ezekben a napokban amerikai–magyar gyerekek nyaraltak itteni rokonaiknál, Győrben magyar zenét tanultak, a velük hazaérkező nagymamát magyar nótákkal örvendeztették meg. Szilban átadták az 50 millió forintból felújított, átépített iskolaépületet.

A szeptemberi első hírek arról szóltak, a 85–86-os főutak fizetősek lesznek, és hogy megszűnt a jobaházi iskola a gyereklétszám csökkenése miatt. Rábcakapin az óvoda zárt be, helyére lakásokat terveztek. Fehértón viszont három év után ismét megnyílt az ovi. Megint hír érkezett a csornai termálfejlesztésről. Ezúttal az, hogy a befektető nem az eddigi fürdő helyén, hanem a Vilmos parkba álmodta. A városbeliek már csak azon aggódtak, hogy hol valósul meg ezek után a sokat ígért wellnessközpont az összes „hozományával" együtt. Az őszelőn derült ki az is a nagyközönség előtt, hogy Vadosfán Szent István-ereklyét őriznek.


Az október az önkormányzati választásokkal indult. Csornán 12 év „uralkodás" után elküldték Papp József polgármestert a választók és helyére Turi Györgyöt, a jobboldal jelöltjét ültették. Kapuváron sem választották meg az addigi polgármestert, Biró Pétert Hámori György váltotta fel. Rövidesen hír érkezett a farádi iskolából is: az intézmény Király Iván ornitológus-tanár nevét vette fel. A Tescóról is kedvező információkhoz jutottunk. A csornai áruház megkapta az építési engedélyt, folytatódhatott a kivitelezés. Várhatóan ez év elején nyit az üzlet.

Novemberben a kapuvári kórház bizonyította, hogy szükség van rá: egy soproni kismamával álltak meg a mentők az intézményben, útban Győr felé. Egészséges ikreket segítettek a világra az orvosok. Magyar befektető ebben a hónapban szélerőmű építését kezdte meg Csornán. Egyelőre egyet üzemelnek be, az egykori dögkert helyén. A Rábaközből került ki az év állatorvosa, a megyei kamara választása alapján: dr. Sóvári Győző beledi állatorvos.

És eljött december, a kapuvári kerékpároscentrum avatásával, 150 millió forintból épült fel. Elkészült Szabó Andris önálló CD-je is, tehetségét egy csornai Ki mit tud? rendezvény alkalmával fedezte fel a Kisalföld. Év végére jutott szemétügy is. A Rekultív árat akar emelni, a polgármesterek tiltakoznak, de a cég nem enged, csupán a szolgáltatást hajlandó kiszélesíteni.

Ismét beszélnek arról, hogy fizetős lesz a 85-ös és 86-os főút, de már csak egy-egy szakasz. Jó hír jött az esztendő végére Kapuvárról: hatvan munkahelyet teremt egy svájci cég és újra lesz baconszalonna a húsgyárban. A végére még azért jutott egy kis önkormányzati vita Csornán. Az új városvezetés szerint elődjük 630 millió forintos hiánnyal adta át a kasszát, míg Papp expolgármester azt mondja: csupán 256 ezer forintos kifizetetlen számlát hagyott hátra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekek készítettek logót a könyvtárnak

Általános iskolások alkotásai közül választott logót a csornai gyermekkönyvtár részére a szigorú… Tovább olvasom