Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Ezerötszázmilliárd hiányzik

A magyar egészségügy ötöde is megszűnhet, ha a parlament nem fogadja el az aktuális törvénymódosítást – jelentette ki Rácz Jenő, a szaktárca helyettes államtitkára Csornán, ahol fórumot tartott.
Dr. Kövecs Gyula átadja a dokumentumot dr. Krizmanich Máriának.
Az egészségügy aktualitásairól tartott fórumot a csornai Margit Kórházban a Szociális és Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Rácz Jenő egyebek mellett utalt rá, hogy a parlament előtt két törvénycsomag van. Az egyik – már túl az általános vitán – az egészségügyi közszolgáltatások szervezése és az egészségügyi közszolgáltatókról szóló törvényjavaslat. A másik az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslat.
Ám a vita során az nem került szóba, hogy a jelenlegi parlamentnek és kormánynak milyen lehetősége van az egészségügy magánosításával kapcsolatban.

Választani kell  lehetőségek közül

Rácz Ernő szerint három lehetőség van. Az egyik, hogy a parlament elfogadja a módosításokat. A másik lehetőség, hogy elutasítja, de ebben az esetben a korábbi, a 2001. évi 107-es, még felfüggesztett törvény életbe lép július elsejével. Azonban Rácz Jenő szerint ennek következtében Magyarországon megszűnik a műveseellátás, mivel ez nálunk profitorientált vállalkozási formában működik. Megszűnik a betegszállítás harminc százaléka, a CT-szolgáltatás hatvan százaléka, szinte a teljes otthoni szakápolás és a fogászati ellátás hatvan százaléka.
Tehát július elsejétől a magyar egészségügy húsz százaléka megszűnhet, mivel e 2001-es törvény értelmében, aki nem nonprofit formában működteti a vállalkozását, azzal finanszírozási szerződés nem köthető, vagy ha van ilyen, azt meg kell szüntetni.

Bárki lehet szolgáltató, ha van engedélye

Harmadik eshetőségként a helyettes államtitkár az úgynevezett egysoros törvény megalkotását említette. Beszámolója szerint ebben azt rögzítenék, hogy megszűnik az említett 2001. évi törvény, s ennek következtében előáll az a régebbi állapot, aminek egy 1989-es minisztertanácsi rendelet az alapja. Nevezetesen, hogy bárki bármilyen egészségügyi szolgáltatást végezhet, ha arra működési engedélye van.

Tőkére lenne szükség

A fórum előadója kifejtette, hogy a magyar egészségügynek körülbelül 1500 milliárd forint plusztőkére lenne szüksége ahhoz, hogy az unióhoz közeli szinten tudják a szolgáltatást a betegeknek nyújtani.
A kormány az eddigiekhez képest a GDP fokozatos növelésével évente mintegy 150 milliárd forint többletpénzt juttat az ágazatnak. Ez a négyéves ciklus alatt 600 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adójukból fejlődhet Csorna

Csorna önkormányzatának tavaly 280 millió forint iparűzésiadó-bevétele volt. A városban legtöbb adót… Tovább olvasom