Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Ezeregyszázan nem fizetnek a hulladékszállításért

Győr-Moson-Sopron - A Rekultív kft. illetékességi területén közel 1100 olyan ügyfél van, aki kukáját minden héten kitolja a háza elé, de a szolgáltatásért nem hajlandó fizetni. Ők több mint 50 millió forintos adósságot okoztak eddig a cégnek. A becsületes többség fizet helyettük is.
Jelentős, 50 millió forintot meghaladó kintlévősége van a Rekultív kft.-nek. A cég 116 településen végzi a szemétszállítást, 168 ezer ügyfele van. Közülük az adósságot 1100-an „hozták össze" az elmúlt öt évben. A tartozás behajtása körülményes, a hulladékgazdálkodási törvény szabályozza. Ezen a pénzen a cég két új kukásautót vásárolhatna. Hancz Attila, a Rekultív kft. cégvezetője a Kisalföldnek elmondta: a hulladékgazdálkodási törvény az adósság „megjelenése" után 120 nappal a helyileg illetékes önkormányzat hatáskörébe „utalja" a behajtást.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatoknak erre kapacitásuk nincs – tájékoztatott. – Törvény által rájuk ruházott kötelezettségük van, aminek nem tudnak teljes mértékben eleget tenni. A helyzetet nehezíti, hogy a hulladékszállítás igénybevétele kötelező, ahogy a szolgáltatónak is kötelessége elvégezni a feladatot.

Itt nem lehet elzárni a csapot, leszerelni az órát, mint a víz vagy a gáz esetében.

Hancz Attila
Hancz Attila

Hancz Attila szerint előbb- utóbb a becsületesen fizető többség fizeti meg a nem fizetők tartozását is. Minél több ugyanis egy cég kintlévősége, annál nagyobb folyószámlahitelt kénytelen igénybe venni. Ennek azonban költségei vannak, amit a szolgáltató beépít a fogyasztói díjba.

– Hogy a többletköltség minél kisebb legyen, nem elsőként az országban, adósságkövetelő céghez fordult a Rekultív. Nem eladjuk az adósságot, hanem, még mielőtt az ügyek az önkormányzatokhoz kerülnek, megbízzuk a behajtót – szögezte le a cégvezető. – Vannak ügyfeleink, akik 50–60 ezer forinttal is tartoznak. Előfordulhat, hogy valaki már két negyedéves díjtartozás miatt is értesítést kap a behajtó cégtől,
hogy a tartozás később ne emelkedjen.

A szolgáltatást kötelező igénybe venni. A csekket azonban nem mindenki adja fel negyedévente. Fotó: Illusztráció
A szolgáltatást kötelező igénybe venni. A csekket azonban nem mindenki adja fel negyedévente. Fotó: Illusztráció

Az elmúlt év utolsó negyedévéről, illetve 2009. első három hónapjáról Hancz Attila még nem tudott tájékoztatást adni.

A nem fizetők reakcióiról elmondta: a legkülönbözőbb kifogásokkal magyarázzák a késedelmet. Elsősorban persze megélhetési problémákra hivatkoznak. Amikor ügyük utolsó állomásként már bírósági végrehajtóhoz kerül, az ingatlanra terhelik rá az adósságot.

A bevételkiesés mértékét bemutatva Hancz Attila megjegyezte: ezen a pénzen a kft. két új kukásautót tudna vásárolni.

Olvasóink írták

 • 15. pampus 2009. április 03. 05:29
  „Lolita kedves! Vidéken a kazánban mindenféle hulladék elég és az fűtő érték. Az étel hulladékot pedig megeszik az állatok. Fémet felvásárolják! A műanyagot el lehet vinni a gyűjtő edényekbe. Tehát valójában nincs is szemét! Miért is fizessünk a szemetes cégeknek? Ja, hogy a törvényerejű rendeletgyártók így is nyúzhatják a lakósságot.
  Ez van e rendszerben kedves" lolita" fizetni kell a semmiért is, ez a törvényesített kifosztása a lakósságnak!”
 • 14. lolita 2009. április 03. 00:29
  „Azok sem normalisak akik masnak a szemetüker fizet!Aki nem fizet tarcsa lakasaban a szemetet majd megtudja igy is lehet elni szemettel!”
 • 13. Orsi71 2009. április 01. 08:03
  „Miért nem lehet vonalkódos rendszert bevezetni???!!!
  Ha nem telik meg a kukánk és nem szállítítjuk el a szemetet akkor is fizetünk Miért kell olyan szolgáltatásért fizetni, amit nem veszünk igénybe?
  Miért mi fizetünk a nem fizetők után? Terheljék a vagyonukra az adósságot, aztán lehet árverezni.”
 • 12. balassaz 2009. március 31. 21:51
  „Itt a kötelezőn van a hangsúly! Matrica is van, ha nem rekúltívos zsákba van a plusz szemét nem viszik el! Úgy látom, hogy hiányzik a konkurencia. A kötelezettség csak az egyik félre vonatkozik?”
 • 11. Tisztánlátó 2009. március 31. 21:17
  „Fizessenek azok akik elviszik! Én sem kapok ingyen semmit. Ha nem lenne nekik üzleti haszon a szemét gyűjtés nem csinálnák. Ez nem nonprofit szervezet! A rosszvas telepen fizetnek ám az aluminiumért! Nekik meg adjam ingyen meg még válogassam is külön. Ez így nagyon nem jó! :)”
 • 10. rakoczi&fia 2009. március 31. 14:26
  „Üdvözlök mindenkit. No ezt én nem engedném,hogy elviszik a hulladékot és nem fizetnek érte.Ez ökologiai szempomtból is nagyon lényeges dolog ,hoy bolygonk megmeneküljön a rengeteg szeméthulladéktól,mert
  ki tudná ennek mílyen következményei lennének.Ha szemetelünk azt nekünk kel megfízetni ez így helyes.
  rakocczicfia”
 • 9. Catherina 2009. március 31. 14:01
  „szemét ügy....”
 • 8. Dudko 2009. március 31. 13:11
  „Kedves tettes!
  Én kertes családi házban élek a családommal és igenis tele van a kuka minden héten, sőt sokszor nem is elég.
  Valószínű te városi vagy és fogalmad sincs egy átlagos család szemét mennyiségéről!
  Mi mindig fizettünk rendesen bár a szolgáltatással nem vagyunk megelégedve, hisz a kiürített kukát talán nem a 84-es úttesten kellene lerakni ahol a kocsik felborítják, egészen addig míg nem karamboloznak miatta.Persze ezt majd mindenki ránk akarja perelni.”
 • 7. tettes 2009. március 31. 12:34
  „A matricás rendszer nem jó!Nyugaton igen,de itt nem,mert akkor kevesebb lenne a haszon amit szétoszthatnak az olyan szarkák kőzt akik elfogadnak ilyen feltételeket.Egy normális háztartás(kertes házzal)nem termel heti 120 liter szemetet.”
 • 6. pampus 2009. március 31. 12:33
  „Köztudott, hogy a Rekultiv szemetes cég ép úgy mint a több egyáltalán nem szerződik a lakóssággal! Sokkal könnyebb lepaktálni a "törvényerejű rendeletgyártókkal" és mindenkire ráterhelni a szemét szállítási díjat, ha termel szemetet, ha nem! Fizettetni velük ez a lényeg e rendszerben! Miért nem fogják meg az illegális helyre szemetelőket? Az sokkal macerásabb mint mint, azokkal fizettetni meg, aki becsületesen fizet a szolgáltatásért?
  Vagy miért nem az elszállított szemét után fizettetnek? Van úgy hogy hónapokig nem jön össze egy kukára való szemét, de még is annyit számláznak mint, ha elvittek volna heti egy vagy két kukával. Természetéén egyértelmű könnyebb bezsebelni az el nem végzett munka díjazását, hisz ezt a törvényerejű rendeletgyártók garantálták e biztos jövedelmet a lakosság ez irányú fosztogatásával!”
 • 5. lolita 2009. március 31. 11:52
  „Ungi jo ötletnek talalom,meg meg is büntetnem mert ezekutan hova viszi a szemetet?”
 • 4. Tabornok 2009. március 31. 10:03
  „"Ők több mint 50 millió forintos adósságot okoztak eddig a cégnek. A becsületes többség fizet helyettük is."
  Sajnos, megszoktul. Könnyebb a mi nyakunkba rakni a nemfizetők terheit, mint behajtani tőlük, tehát fizetünk.
  Ez megy állami szinten is.”
 • 3. roliboy 2009. március 31. 09:53
  „ekultív kft. ????
  most nem azért, nem kötekedni akarok, de egyre több az elírás.....”
 • 2. ungi 2009. március 31. 09:24
  „Sokan meg a listan sem szerepelnek, valamilyen oknal fogva. Pl. a haz az idös edesanya tulajdona volt, aki 70 even felüli egyedülallokent volt regisztralva. Igaz, hogy 12 eve meghallt, de az utodok nem jelentettek a fizetesi kötelezettsegüket. Viszont minden heten kitoljak a kukajukat. A Bakonyban elö ismerösöm meselte, naluk pl. adnakegy matricat, amit fel kell ragasztani a kukara, es ez igazolja a befizetest. Ha nincs matrica, nem viszik el a szemetet. Ez is egy megoldas lehetne.”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. március 31. 09:16
  „Meg kell fogni a megrögzött nemfizetőket, és kötelezni őket arra, hogy egy-két hajnali körjárat során ledolgozzák a büntetésüket a kukásautó hátuljánál. Addig az igazi kukások meg kaphatnának fizetett szabadságot. Mese habbal, hogy pár ezer forintot nem tud valaki kiszorítani egy évben olyan fontos nélkülözhetetlen szolgáltatásra, mint a szemétszállítás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versmondó verseny

Versmondó versenyt rendeztek nemrégiben a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás óvodái számára… Tovább olvasom