Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Ez volt 2013: húsgyár és kosarasbaleset

Szomorú hírnév jutott 2013-ban a Kapuvári járásnak, egész éven át tartott a húsgyár agóniája Kapuváron és országos hír lett a vitnyédi kosarasbaleset is. Ez történt a Kapuvári járásban 2013-ban.

Már január elején kiderült, hogy Kapuvár nem Pápa és nem Gyula, legalábbis abból a szempontból, hogy az itteni gyár nem kap állami milliárdokat a húsgyár működtetésére. Azóta kiderült, nem is akkora baj ez. Beled ipari területet vett magának, a magyarkeresztúri traktorosok pedig mentettek a hóból.

A sertéságazatban történtek bőven adtak alkalmat arra, hogy a hírekbe kerüljenek a gazdák.
A sertéságazatban történtek bőven adtak alkalmat arra, hogy a hírekbe kerüljenek a gazdák.

Februárban hagyományosan disznót öltek Vásárosfaluban, változatlanok voltak a kapuvári képviselői vagyonok és vitnyédi lett az ország legjobb vérebe. Cserpes Laura Kapuvárról egyenesen A dal döntőjébe menetelt.
A március sem kezdődhetett húsgyár nélkül, az egyik közösségi oldal több száz régi fotóval nyitott. Elmaradt a kapuvári böllérmájfesztivál és felújították a ciráki Király-kápolnát.

Ebben a hónapban kiderült, nemcsak a húsgyári, hanem a „Voki"-felszámolás is évekig húzódhat. Megkezdődött a gartai muskétásegység alapítása.

Áprilisban saját céget alapított a himodi községháza, perzsa fogorvos került Mihályiba és – híven a kenyeretlen jelzőhöz – ismét a (bel)víz lett az úr Vitnyéden.

Májusban kiderült, nagyon tudnak főzni és táncolni a kapuváriak, s hogy a város nevezetessége, a böllérmáj is jó a palacsintába. Kétezer üres ingatlan vár a Rábaközben a betelepülőkre, Berg híd lett a Hanságban és a hónap végére bebizonyosodott, Pápa sem fizet a rábaközi disznókért.
Júniusban a léhűtő volt Kapuvár legfontosabb embere a helyi sörfesztiválon, Kisfalud és Mihályi pedig nem közösködik a fogorvosi szolgálaton. Azóta az is kiderült, nagyon másban sem.

Csukás István neves rajzfilmfigurája, Süsü járt e hónapban Kapuváron, a járás vezető városa pedig leköltözött a Művészetek Völgyébe. Vág híres szülötte, Wathay Ferenc előtt tisztelgett, Hövejen pedig egyre többen tanulják a csipke készítését. Csalók próbáltak fizettetni a csatornatisztításért Kapuváron és környékén.

Csukás István neves rajzfilmfigurája, Süsü a nyár elején járt Kapuváron.
Csukás István neves rajzfilmfigurája, Süsü a nyár elején járt Kapuváron.

Szélsőségektől hemzsegtek a júliusi hírek, a környékbeli gazdákat is érintő pápai húsgyár csődöt jelentett, a kapuvári gyár tartozását 7,6 milliárdra „lőtte be" a felszámoló (azóta többen vitatják ennek mértékét). A valaha szebb napokat látott kapuvári Diadal megindult a szakemberfelvétel nehéz útján, és felröppent a hír: a Provertha elvihet több munkahelyet az országból.

Augusztus elején, egy szívhez szóló program keretében több mint száz erdélyi tette le az állampolgársági esküt Dénesfán. E hónapban az olvasók számára is kiderült, a höveji csipke készítése akár fertőző is lehet. A hónap második felében Kapuváron tüntetéssé fajult egy politikai párt által szervezett sajtótájékoztató a helyi húsgyár előtt.
Szeptember elején Pápára utaztak a kapuvári és környékbeli gazdák, ahol a sertéságazatot érintő hírek hallatán elkezdték fenni a kaszákat. A hónap és talán a következő hónap szomorú híre volt a Vitnyéd mellett történt baleset, melyben a győri kosarasok lettek érintettek. Később kiderült, egy kapuvári ápoló már az első pillanatoktól kivette részét a mentésből. A városháza kitüntette.

A himodi szilvanapon évtizedek óta először, újra feltűnt az aszalt szilvás bableves, Kapuváron pedig megkezdődött a százmilliós bölcsődefelújítás, mely márciusban fejeződik be.

Vitnyéd egyéb hírt is „vitt" ebben a hónapban, amikor az egyik utcában szinte óránként ment el az áram. A gyertyák jól fogytak a környékbeli kereskedésekben.

A kapuvári inkubátorházat az év csarnokává választották, ám a hónap vége sem maradt országos hír nélkül. Egy azóta elfogott helybélinek hiányzott az aznapi zsebpénz, melyet egy helyi nemzeti dohányboltból szándékozott – kéretlenül – pótolni.

Az október a 130 éves jubileumát ünneplő kapuvári evangélikus közösséggel kezdett és a helyi gimnázium 60 éves jubileumi ünnepségeivel folytatódott. Az egykori dolgozók gyertyákat gyújtottak a kapuvári húsgyárért, és nem bocsátanak meg egykori elnyomóiknak a kapuvári ’56-osok. A járás vezető városának lakói egy svéd – az országot nem túl jó színben mutató – filmben is feltűntek, mint megtudtuk, akaratuk ellenére.

Novemberben gépre pattanva javította a helyi utakat a babóti polgármester, a hövejiek pedig hungarikumnak szeretnék nyilváníttatni híres csipkéjüket. A helyi szakemberek nem akarnak szociális szövetkezetet a húsgyárban látni, a 101 eves babóti néni pedig végre paradicsomos krumplit főzne. Szintén környékbelieket érintő hír volt, hogy a sertéstartók Pápán ragadt pénzét kifizeti az állam.
Decemberben egy helyi történész listát tett közzé a gartai „alapító atyákról", a hónap elején pedig kiderült, a járásban is tetőzik a hazai „itt a piros, hol a piros" szintű játék a pénztárgépekkel. Ezen történet azóta sem ért véget, újabban az adóhivatal is asszisztál a törvények be nem tartásához, amikor a jogszabály ellenére januártól nem követeli az online gépet a boltosoktól. Bogyoszlón megemlékeztek a falu 500 éves harangjáról, Himodon kiderült, hogy a nyugatról beköltözők sem szeretnek adót fizetni, Gartán pedig szállást keresett a szent család. Már a járásban is szervezkednek a sertéstartók, akiknél szándék van, de bizalom nincs.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyűzenei klipben is szerepeltek

Gálával búcsúztatta az évet a kapuvári Moovement Dance School. A tánciskola növendékei kosármeccseken, nemzetközi gálákon és zenei klipekben is megmutatkoznak. Tovább olvasom