Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Évtizedek a vetítő mellett

Jövőre lesz ötven éve, hogy a bősárkányi Kovács Ernő barátságot kötött a mozizással, azóta mozigépész.
Kovács Ernő
Jövőre lesz ötven éve, hogy a bősárkányi Kovács Ernő barátságot kötött a mozizással. Olyannyira, hogy a vetítést máig sem hagyta abba.
– Kezdetben filmeket tekercseltem – idézte fel a kezdetet Kovács Ernő. – Ezt azért tehettem, mert rokoni kapcsolatban álltam az akkori mozigépésszel és mint afféle fiatal, mindig körülötte kíváncsiskodtam. Közben megfigyeltem, hogyan kell befűzni a filmet, elindítani a gépet. Aztán rám bízta a feladatot, amit én maradéktalanul elvégeztem. Látva az igyekezetemet, fel is sóhajtott: „Legalább mehetek kuglizni."

Egy évvel később, 1957-ben hivatalosan is mozigépész lettem. Akkoriban hétköznapokon két, vasárnap három előadás volt és rengetegen jártak moziba.  De a bősárkányi mozigépészek nemcsak a helyi filmszínházban vetítettek, hanem járták a környéket is. 1958-ban és ’59-ben, sőt, még ’60-ban is mentek Földszigetre, Hanságligetre az ottani KISZ-táborba, hisz akkoriban csapolták le a Hanságot.

– Később tanfolyamra küldtek, melynek végeztével sikeresen levizsgáztam és folytattam a mozizást. Miután a főnököm meghalt, 1971-től a feleségemmel dolgoztunk. Sajnos, mára a közönség igen megcsappant, pedig már csak hetente egy előadás van – panaszolta az idős gépész.

Kovács Ernő szerint régen az idősebbek is eljártak moziba, manapság jobbára csak a fiatalok mennek. Azt mondja, igen jó filmnek kell lenni, hogy házaspárok is beüljenek. Hozzátette: régebben a szovjet filmeket „szorították", manapság az amerikaiak „mennek".

– Amikor kezdtem, egy forint ötven fillér volt a harmadik hely, kettő forint ötven a második és 3,50 az első hely. Az erkélyjegyért öt forintot kellett fizetni. Oda a szerelmespárok ültek, mert ott el tudtak bújni. Ma háromszáz forint a belépő. Mindig nagyon szerettem a mozit, még ennyi idő után is és hiányzik, ha hosszabb szünet van. Nyaranta másfél hónapig zárva tartunk, szeptemberben kezdünk. Nem bántam meg, hogy mozigépészként kezdtem dolgozni, s amíg bírom, csinálom – mondta a hűséges mozis.

Persze az is a teljességhez tartozik, hogy mivel ez a munka hétköznap esti elfoglaltsággal járt, Kovács Ernő napközben is dolgozott, hisz volt „civil" foglalkozása is. Ma már nyugdíjas, de a háború előtt készült német gyártmányú vetítőket most is szívesen kezeli. Azt sem bánná, ha hetente nem csak egyszer kellene elindítani a koros, de strapabíró masinákat.
„ Amikor kezdtem, egy forint ötven fillér volt a harmadik hely, kettő forint ötven a második és 3,50 az első hely. Az erkélyjegyért öt forintot kellett fizetni. Oda a szerelmespárok ültek, mert ott el tudtak bújni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a hatodik Hanság Expo

Száznál több kiállító részvételével pénteken megnyílt a hatodik kapuvári Hanság Expo. A város… Tovább olvasom