Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Evés közben jön meg az étvágy

Lengyel Lajos szili polgármester komolyan gondolta választási ígéreteit. Sőt, határozottan állítja: időarányosan jól állnak a megvalósítással mind a faluközpont, mind a közösségi ház és az agropark ügyében.
A Hunyadi téren körforgalmat, buszfordulót, parkolókat és parkot alakítanak ki.

Szilban a Hunyadi téren elkezdődött a faluközpont kialakítása. Az önkormányzat saját forrásból közel hárommillió forintot fordít a munkára. Lengyel Lajos polgármester más elképzelésekről is beszámolt.
– A választási programom egyik fő pontja volt a faluközpont kialakítása – mondta a polgármester.

– A helyhatósági voksolás óta hat hónap telt el és első lépésként az első világháborús emlékmű felújításához látunk hozzá egy helyi kőfaragó közreműködésével. Ennek költsége mintegy 300 ezer forint. De mivel evés közben jön meg az étvágy, úgy gondoltuk, hogy rendbe tesszük az emlékmű környékét is azért, hogy a Hunyadi tér – bár nem vagyunk városiak – városias képet mutasson. Körforgalmat, buszfordulót, parkolókat és parkot alakítunk ki, új járdaszakaszt építünk. Ez a munka 2,7 millió forintba kerül, amit saját forrásból biztosítunk, mivel szem előtt tartjuk a mondást: segíts magadon, s az Isten is megsegít. Megkerestük a teret övező ingatlanok tulajdonosait, hogy anyagilag járuljanak hozzá a költségekhez. Úgy tűnik, elfogadták kérésünket.

Lengyel Lajos szerint a következő feladat egy közösségi ház kialakítása lesz, erre már be is adták a pályázatot. Szeretnének helyiséget biztosítani a roma kisebbségi önkormányzatnak, ám a közösségi házban helyet kaphatnak más szervezetek is. Így egyebek mellett a népfőiskola vagy a tánccsoport. Szintén pályázati pénz segítségével tervezik az óvoda épületének rekonstrukcióját és utak felújítását. Ugyancsak az elképzelések között szerepel egy játszótér építése. A közvilágítás korszerűsítése viszont már befejeződött a településen. Például a templomot három nagy reflektor világítja meg. Az pedig már tavaly év végi esemény, hogy felállították az úgynevezett faluköszöntő táblákat.
Emlékeztettük a polgármestert arra is, hogy megválasztása után agropark létesítéséről is beszélt, amire szerinte azért lenne szükség, hogy tehermentesítsék a lakott területet az állatoktól, gépektől. Ezzel mi a helyzet? – kérdeztük.

– Jelenleg a település rendezési tervének aktualizálása folyik, s ebben már az agroparkrendszer is benne foglaltatik – válaszolta a falu vezetője. – Különben az agroparkkal kapcsolatos visszajelzések kedvezőek, a községben is mutatkozik rá igény. Természetesen erre a célra közművesített területet kell biztosítani. Szeretném megjegyezni, hogy mindez nem csupán választási ígéret volt részemről.
Úgy érzem, vannak még tartalékok bennem mind az agrárszakmát, mind a közösségi életet illetően. Az ember a hatvanhoz közeledve már eléggé megfontolt. Én komolyan gondoltam az ígéreteket, és most azt mondhatom, hogy időarányosan jól állunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A korábbi igazgató az iskola névadója

Nevet kapott a ciráki általános iskola. Az intézmény egykori kántortanítója, majd igazgatója,… Tovább olvasom