Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Évente hússzal kevesebb városlakó

A tisztiorvosi szolgálat szerint Csornán 1995 óta fogy a lakosság, egy év alatt 10-15 -en halnak meg.
A tisztiorvosi szolgálat szerint Csornán 1995 óta fogy a lakosság, mivel egy év alatt tíz-tizenöttel többen halnak meg, mint születnek. Évente átlagosan hússzal kevesebb a településen élők száma. A napokban a kerületi főállatorvos azonnali hatállyal megtiltotta a Barbacsi úti hulladékgyűjtő telep működtetését.

Az ÁNTSZ tájékoztatója

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat városi intézete legutóbb Csorna lakóinak egészségi állapotáról és az intézet munkájáról tájékoztatta a képviselő-testületet.

A dr. Márkus Katalin városi tiszti főorvos által jegyzett tájékoztatóból kiderül: Csornán 1995 óta a lakosság fogyása tapasztalható, évente tíz-tizenöttel többen halnak meg, mint születnek. A csökkenést a városba költözők száma sem ellensúlyozza. Így évente átlagosan hússzal kevesebb a településen élők száma. Ezt elsősorban az egyre alacsonyabb születésszám magyarázza, ugyanis a halandóság terén némi javulás is tapasztalható. A születések abszolút számaiból látszik, hogy az öt év alattiak négyszázkilencvenen, az öt-, tízévesek ötszázötvenen, a tíz-, tizenöt évesek hatszázhetvenen vannak.

A napokban a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás kerületi főállatorvosi hivatala azonnali hatállyal megtiltotta a Barbacsi úti, önkormányzati tulajdonú állatihulladék-gyűjtő telep működtetését. Dr. Egresiné dr. Kiss Mária aljegyző a Kisalföldnek elmondta: fontolgatják, hogy fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen.
– Készek vagyunk együttműködni bármelyik szakhatósággal, de az azonnali hatályú tiltás súlyos gondokat okoz az önkormányzatnak – fűzte hozzá dr. Egresiné. – Az állati tetemeket eddig hetente kétszer szállította el az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. A jövőben annyiban kívántunk változtatni a korábbi gyakorlaton, hogy a nagy testű állatokat – lovakat, szarvasmarhákat – a háztól szállítanák el. Ugyanakkor a kis állatok gyűjtése megoldhatatlan, s erre ez a határozat sem ad választ. Nehezen képzelhető el, hogy például a kutyákért, macskákért házhoz menne az ATEV, miközben ezeket az állatokat egy EU-s jogszabálynak köszönhetően elföldelni sem lehet. Egyelőre tanácstalanok vagyunk. Tiltás helyett inkább segítséget várunk a szakhatóságtól.
Az utolsó nyolc év halálozási adatai szerint Csornán egy év alatt több mint száz embert veszítenek el. A nyolc esztendő alatt meghalt nyolcszázhatvanöt helybeli közül kétszázharminckilencen még nem töltötték be a 65. életévüket, azaz minden negyedik halálesetet (28 százalék) elkerülhetőnek, úgynevezett idő előttinek kell minősíteni. Ez az arány az Európai Unió korábbi tizenöt országában 21 százalék. A férfiak és a nők korai, 26–65 év közötti halálozásában a kelet-közép-európai országokénál is rosszabb a helyzet. Ennek döntően egészségmagatartási okai vannak. Hasonlóan az országos adatokhoz, Csornán minden második haláleset (az esetek 49 százaléka) keringési, minden negyedik halál (27 százalék) daganatos folyamat következménye.

Fertőző gócok

A tájékoztató megállapítja: a városlakók egészségi állapotáért a jelenlegi gazdasági fejlettségi szinten 40–45 százalékban az életmód, 15–20 százalékban a genetikai adottságok, 20 százalékban a környezeti hatások – levegő, élelmiszer, víz – felelősek. Az egészségügyi ellátás – egészségfejlesztés, szűrés, gyógyítás – 15–20 százalékban befolyásolja azt. A levegőminőség kapcsán az előterjesztés leszögezi, hogy – bár kültéri levegőszennyezettséget mérő állomás nincs a városban – az áthaladó gépjárművek száma alapján biztosan magas a légszennyezés szintje.

Fertőző gócoknak minősíti az előterjesztés a közterületi hulladékgyűjtő edényeket. Mosásuk, fertőtlenítésük nem megoldott. Krónikus gond, hogy megoldatlan az elhullott állatok tetemének az ártalmatlanítása. A jelenlegi gyakorlat – illegális gyűjtőhely működtetése – komoly közegészségügyi veszélyt jelent. A nyári időszakban ezért feltétlenül megoldandó a kijelölt terület naponkénti ellenőrzése, legalább heti fertőtlenítése. A tájékoztató rámutat, hogy a közterületi WC-k takarítatlansága,
hiánya, illetve a formális, használhatatlan illemhelyek nem emelik a város higiénés kultúrájának színvonalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudott belépni a társulásba

Többször is írtunk a Csornai Többcélú… Tovább olvasom