Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Évekig is elhúzódhat a felszámolás

Lapunk utánajárt az utóbbi évek egy-egy nagy port kavart felszámolásának.

Az utóbbi években a rábaközi munkavállalók is megismerkedhettek a gazdasági élet egyik állandó szegmensének tartott felszámolási eljárásokkal. Számos cég és vállalkozás került abba a helyzetbe, amikor felszámolócégek döntöttek emberi sorsokról, megélhetésről, jövőről. Lapunk felszámolás alatt álló cégek vezetőitől érdeklődött. Zsobrák Péter, a Kapuvári Hús Zrt. tulajdonosi körének képviselője számos alkalommal állt lapunk rendelkezésére, most sem zárkózott el a kérdések elől, ám hozzátette: a húsgyár felszámolási eljárásának végéig nem szeretne nyilatkozni, annak végeztével azonban szívesen beszél a cég helyzetéről.

Nagy Ottó László
Nagy Ottó László

A kapuvári húsgyár felszámolási eljárása a gyorsabbak közé tartozik, lévén, hogy stratégiailag kiemelt vállalatról van szó. Kicsit nehezebb helyzetben vannak az oktatási területen működő Vocational Academy Alapítvány egykori dolgozói. A cég felszámolóját a minap jelölte ki a győri törvényszék. A Kisalföld kérdéseire azonban az alapítvány vezetője készségesen válaszolt.

– Előrebocsátom, hogy én sem vagyok a felszámolások szak- értője, csupán az utóbbi időben próbálom tanulmányozni a vonatkozó törvényeket és a gyakorlatot – mondta a Kisalföldnek Nagy Ottó László ügyvezető. A Voki felszámolásával kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy a dolgozók megkapják-e elmaradt bérüket. Ezzel kapcsolatban Nagy Ottó László elmondta: nagy esély van arra, hogy a dolgozók jogos követeléseikhez – legfeljebb bruttó 1 millió forintig – hozzájutnak, mégpedig ők lesznek az elsők, akik a felszámolás kezdete után egy-két hónapon belül megkapják a pénzt. – A bruttó egymillió forint feletti részt csak akkor kapják meg, ha a végelszámolásnál marad pénz – mondta az ügyvezető. Hozzátette azonban, eddigi ismeretei szerint a teljes felszámolás több évig is eltarthat.

A Voki felszámolása után az alapítvány folytatná működését. Erről Nagy Ottó László megjegyezte: ha szerencsésen alakul a helyzet és a közel 2,5 milliárd forintos vagyonukat jól sikerül értékesíteni, valamint a követelések kielégítése után is marad pénz, akkor az alapítvány akár tovább is működhet. Az mindenképpen nagy öröm, hogy a kunszigeti tagintézményben az általuk meghonosított rendszerben oktatnak, folytatva mindazt az értéket és alapfilozófiát, amit a kezdetektől képviseltek.

– A Vocational Academyben elindított két tannyelvű szakmai képzés folytatása a Baross-iskolában is elérhető, ahol volt kiváló tanáraink munkája a garancia a minőségre – beszélt a jelenről az ügyvezető. A Voki ingatlanvagyonáról még elmondta: valószínűleg a felszámolónak ezek értékesítése lesz az egyik legfontosabb tevékenysége, hisz ebből lehet a legnagyobb bevételre szert tenni.   

Olvasóink írták

  • 2. 1120 2013. március 25. 14:43
    „A szempár kitakarva, a nyilatkozó pedig N. Ottónak nevezve... Ez lenne a minimum! Ebben az országban ennél sokkal kevesebbért is emeltek már vádat! Hihetetlen, hogy ez az ember még szabadlábon van... :(”
  • 1. Nooormális? 2013. március 20. 21:23
    „Egy normális országban ez az "ember" legfeljebb a cellájában nyilatkozhatna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei megemlékezés: ˝A szabadság nem az elnyomás hiánya˝

Az 1848–49-es szabadságharcra, a márciusi ifjakra Kapuváron emlékezett a megye. Tovább olvasom