Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Évek óta nem találnak fogorvost a körzetbe

Évek óta nem talál fogorvost a város négyes számú körzetébe a csornai önkormányzat. A rendszeres hirdetés ellenére nem kel el a négyezer-ötszáz fős praxis.


Csorna elöljárósága tucatnyi pályázatot írt már ki, eredménytelenül. Amíg nem töltik be az állást, a másik három fogorvos helyettesíti a négyes körzetet. A magyarázat egyszerűnek tűnik: az egészségbiztosító finanszírozása nem elegendő a kezelésekre.

Dr. Pongrácz Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnökségi tagja még 2011-ben jelentette ki: a rendszer alulfinanszírozott.

Mint kiderült, a helyzet azóta sem változott. A fogorvosok kiadásai emelkednek, ezért sem kapkodnak például a csornai négyes körzetért. Sokan inkább külföldön praktizálnak. Egy tavalyi adat szerint 300 fogorvos telepedett le másik országban.

Turi György csornai polgármester megjegyezte: addig hirdetik a körzetet, amíg nem akad jelentkező. – Általános fogorvoshiány van. Nem csak a mi problémánk ez – tette hozzá.

Dr. Brenner Magdolna és még két kollégája látja el az egyelőre betöltetlen praxisú, csornai négyes körzet betegeit.
Dr. Brenner Magdolna és még két kollégája látja el az egyelőre betöltetlen praxisú, csornai négyes körzet betegeit.

A város testületének legutóbbi ülésén Háncs Károly képviselő felvetette: egyre többen panaszkodnak a településen arra, hogy hétvégén nincs fogorvosi ügyelet. Akinek sürgős, Győrbe kénytelen utazni. Ott viszont nem, vagy nem szívesen látják el. Turi György a kijelentésre elmondta: a győri ügyeletet a megyeszékhely önkormányzata működteti. Az egészségbiztosítási pénztár nem téríti meg a sürgősségi beavatkozásokat.
– A vidékről érkező betegek kezelési költségeit nyilván egyik önkormányzat sem tudja vállalni. Azon el lehet gondolkodni, hogy Csornán is elindítjuk a hétvégi ügyeletet, de azt tudni kell, hogy ez is pénzbe kerül. Az ügyeletes orvos, illetve munkatársa díját a költségvetésből kellene biztosítani – tájékoztatott Turi György.

Olvasóink írták

 • 4. Kebab_Musztafa 2013. február 18. 14:19
  „Kedves "nagyonfááj"!

  Nagyon nagyot tévedsz mindennel kapcsolatban! A fogorvosképzés nem 4, hanem 5 éves. Az első 2 évben együtt tanulnak a fogorvosok az általános orvosokkal, ugyanazt az anyagot. Később pedig a fogorvosoknak ugyanúgy van szülészettől elkezdve fül-orr-gégészeten át bőrgyógyászatig minden orvosi tárgy. Sok-sok évvel ezelőtt valóban nem volt orvosképzés a fogorvos képzés, de ez mára megváltozott, éppen az előbb említett tanulmányi rendszer bevezetése miatt. Egyedi tanulatlan esetek előfordulnak a fogorvos társadalomban ugyanúgy, ahogyan az általános orvosok között is. Magyarázd el akkor kérlek, mi is a különbség egy bőrgyógyászatra szakosodott orvos, valamint egy fogorvoslásra szakosodott orvos között!”
 • 3. sziamiau 2013. február 18. 13:47
  „KEDVES "nagyonfááj "!!! az biztos,hogy az OEP finanszírozott fogorvosok keresete szinte nulla!!A praxist megvették,önkormányzati segítség minimális!!!Szerencsés az akinek saját rendelője van!!!-és tudd,hogy még az is be van szabályozva,hogy hány perc jut egy-egy tevékenységre!!!közben fizeti az asszisztenset,2 ember adó és járulékait,könyvelő,rendelő bérleti díja+rezsi.Anyagköltség,ami bizony 70-150 ezer is lehet egy hónapban.
  Még az is igaz,hogy aki megteheti,nem a körzeti fogorvoshoz megy maszek,hanem elmegy egy magán klinikára mert megteheti!!!Azt is elmondhatom,hogy van vérnyomásmérő ,még ambuballon is,és készenléti doboz,-allergia miatt,és egyéb okokból.A mi városunk egyik körzetének sincs fogorvosa,legalább 2 éve!!!
  MÁS!!!az asszisztens képzéssel kapcsolatban!!!-10 hónap alatt zseniket nevelnek,csak pont semmihez nem értenek...de műkörömmel tudnak mentőt hívni :D”
 • 2. nagyonfááj 2013. február 18. 10:20
  „oPTiKa!! Szegény csóró fogorvosok sírok mindjárt....küldj címlistát melyiknek vigyek egy kis zsíros kenyeret az éhenhalás ellen!! A hét poénja, hogy a fogorvost sajnálni kell a pénztárcája miatt!!! És nem csak a magánpraxisok mennek jól ezt remélem tudod te is!! Egyébként meg a jogász nem doktor, a fogorvos meg nem orvos!! Ismered ezt ugye?? Négy évig tanulják azt, amit egy tisztességes orvosi egyetemen egy hét alatt leoktatnak!!! Nem ismerik a gyógyszereket....agyba-főbe beadnak a pácienseknek kérdés nélkül minden xart, aztán ha jön az allergiás reakció, akkor meg megy a pánik meg a 104 hívogatás!! Nincs egy vérnyomásmérő vagy egy infúziós zsák a rendelőjükben az antiallergiás szerekről nem is beszélve, amivel be tudnának avatkozni, ha elkurengálnak valamit!! Pedig ugye invazív beavatkozásokat végeznek!!!! Arról meg már szót sem érdemes ejteni, hogy alapszintű újraélesztésben az 5 éves fiam jártasabb, mint ők!!! Hát ezek után kell mindenkit sajnálgatni!! Mert tudod az esztergályos az esztergapadhoz, az asztalos a gyaluhoz, a villanyász a kapcsolókhoz, a fogorvosok meg állítólag a fogakhoz kell, hogy értsenek, de sajnos nem!!!”
 • 1. oPTiKa 2013. február 18. 09:04
  „Valóban, ilyen helyen nem éri meg dolgozni... Amíg a fogorvosok nem kapnak rendes fizetést (amiböl hálapénz nélkül is tisztességesen meg lehet élni), addig nem is nagyon találnak orvost... Vagy max. rosszat, aki máshova nem kell.
  (Igaz, pl. az abdai adócsaló hentes-mészárosnak jól megy a fogorvosi praxisa is...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a településszerkezeti tervet

Elfogadta Csorna településszerkezeti tervét legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Tovább olvasom