Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Év végére szociális bérlakások

Sopronnémeti – dacolva a csökkenő lélekszámmal – élni és fejlődni akar. Az önkormányzati vezetők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kitűzött célokat elérjék, vonzóvá tegyék a települést.
A kétszáznyolcvan lelkes Sopronnémetiben – Bognár Sándor polgármester megfogalmazása szerint – az elmúlt esztendő elején nehezen indult be a „gépezet", ám az év végére felgyorsultak az események.

– Több pályázatunk is sikeres volt, de ami az érdekes, hogy a legkisebb pályázó településként 21,5 millió forintot nyertünk szociális bérlakások építésére – újságolta örömmel a polgármester. – Ebből a pénzből ez év végére négy, 45–60 négyzetméteres összkomfortos lakást kell kialakítanunk. Mindezt azonban egy kedvezőtlen folyamat előzte meg, mert a gyermeklétszám rohamos csökkenése következtében az elmúlt években előbb az 1–3. osztályos általános iskolát, majd az óvoda konyháját szüntettük meg. Az idén pedig az óvodát kényszerülünk bezárni. A lakásokat abban az épületben alakítjuk ki, amelyben a felsorolt intézmények működtek.

A fiataloknak szánják a lakásokat

– Jelenleg még tizenegy, két év múlva hat, azután meg csak öt gyermek jár óvodába. A jelenlegi normatívával és ilyen létszámmal nem lehet intézményeket működtetni. Ezt mindenkinek be kell látnia, hisz a tényekkel nem lehet vitatkozni. A szociális bérlakásokat – természetesen rászorultság alapján – elsősorban fiataloknak szánjuk. Remélve, hogy sikerül mérsékelni, illetve megállítani a lélekszámcsökkenést.

Háztól házig gondnoki kisbusszal

Bognár Sándor elmondta: a gyerekek a szili körzeti óvodába fognak járni. Az utaztatást úgy oldják meg, hogy falugondnoki kisbuszukat nagyobbra cserélik. Ezért kérelmet nyújtottak be az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumhoz és várják a kedvező döntést. Az óvodásokat háztól házig szállítják, így az utazás nem lehet gond.
Sopronnémetiben március közepén befejeződött a közvilágítás korszerűsítése, melyet önerőből finanszíroztak. A település rendezési terve is készül, amihez szintén pályázat útján nyertek támogatást.
A község önkormányzata az idén 65 millió forintos költségvetéssel gazdálkodik, melyben 3,2 millió forint hiánnyal is számolnak. Közben újabb fejlesztési elképzeléseket fogalmaznak meg. Például 30 millió forintot szeretnének nyerni a SAPARD-pályázaton. A pénzt utak, járdák, középületek felújítására, a falu virágosítására, fásítására költenék. Fontolgatják egy látványtó és egy szabadidőpark létrehozását is. A polgármesteri hivatal mögött az időseknek és a fiataloknak szándékoznak kialakítani egy-egy klubhelyiséget.
Az viszont már biztos, hogy május elsején, az EU-csatlakozás napján a tervezettnél szolidabb programokkal rendeznek majálist, mivel ehhez nem kaptak központi támogatást. Várhatóan akkor adják át a községháza tetőterében kialakított teleházat is, amit pályázati támogatással valósítanak meg. Ebben az évben is megrendezik a falunapot, a rendezvényre várják az elszármazottakat is. Addig azonban szépítik a községet, – s ugyancsak pályázati pénzből – pihenőpadokat, ivókutakat és hulladékgyűjtőket helyeznek el a közterületeken.

Az Alföldről a Kisalföldre

Távozóban a polgármesteri hivatalból a Petőfi utcában Szabó Zoltánnéval és tizenhárom hónapos kislányával, Viktóriával találkoztunk, akiket a délutáni séta közben szólítottunk meg. Rövid beszélgetésünk során kiderült, hogy Szabóék 1999-ben az Alföldről települtek át a Kisalföldre, Sopronnémetibe. A fiatalasszony elmondta, nem bánták meg, hogy annak idején a költözés mellett döntöttek, hisz jól érzik magukat ebben a csendes kis faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már egy épület is elég az iskolának

Babóton SAPARD-pénzből újítanák fel a település központját. A parkosításon, valamint a művelődési… Tovább olvasom