Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Év végére készül el az inkubátorház

Tizennyolc dolgozónak biztosít majd munkát a Szanyban év végére elkészülő inkubátorház. Alapkövét tegnap tették le ünnepélyesen, de a kivitelező már dolgozik a területen.
A szanyi inkubátorház építőit sürgeti az idő. Decemberben kell készre jelenteni a beruházást. Az önkormányzat a szlovákiai Jókával együttműködve kapott uniós támogatást a fejlesztéshez. A 340 ezer euró mellé a község 20 ezer, a magyar kormány 40 ezer eurót biztosít. Az épületben műhelyeket – például lakatos, asztalos, kőfaragó – alakítanak ki. Ezeket aztán induló vállalkozásoknak adják bérbe, kedvezményesen. Az alapkő elhelyezésekor elhangzott: eredetileg Máriakálnok önkormányzata vett részt a programban, később azonban visszaléptek a lehetőségtől. A szanyiak azonban a helyükbe léptek.

Németh Gergely szanyi (jobbra) és Farkas Imre jókai polgármester helyezték el az alapkövet.
Németh Gergely szanyi (jobbra) és Farkas Imre jókai polgármester helyezték el az alapkövet.

– Jó vadász módjára azonnal reagáltunk, amikor Máriakálnok visszalépett – fogalmazott az ünnepségen Németh Gergely, Szany polgármestere. – Persze ezt nem tehettük volna, ha nincs meg az anyagi fedezet.

Szerencsére az elmúlt két évben nyertünk annyi pályázatot, mint az azt megelőző négy évben összesen. Az elnyert támogatások összege pedig hatszor annyi eddig, mint az előző ciklusban. Németh Gergely hozzátette: beruházásuk a pályázati rendszer hibáira is felhívja a figyelmet. Jóka és Máriakálnok ugyanis 2008-ban nyújtották be a pályázatot. A különböző eljárások, engedélyezések, közbeszerzések évekig húzódnak és a gyakorlati munkára, a kivitelezésre mindössze fél év maradt.
Széles Sándor megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy példaértékű a szanyiak teljesítménye. „Nem úgy akarnak segíteni az itt élőknek, hogy segélyt adnak, inkább lehetőséget a munkára" – fejtette ki, majd megjegyezte: azon dolgoznak, hogy a vállalkozásokat, a fejlesztéseket körülvevő bürokráciai akadályokat lebontsák, így erősítve a munkahelyeket és teremtve újakat. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő a határokon átnyúló együttműködés jelentőségét hangsúlyozta és azt kívánta, hogy a szanyi inkubátorház mielőbb teljen meg élettel és foglalkoztatottakkal.

Az alapkövet Farkas Imre jókai és Németh Gergely szanyi polgármester helyezte el. Tóth Imre helyi plébános pedig megáldotta az alapokat és kérte Isten segítségét a kivitelezésben részt vevőkre.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót kaptak ajándékba Szabó Andrisék

A Kisalföld által is támogatott vak énekes fiú, Szabó Andris és családja régi segítői, a Halbritter… Tovább olvasom