Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

EU-s kísérleti kirendeltség létesül Kapuváron

Országosan május elsejétől kezdődik az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztési elképzeléseivel összhangban egy újfajta szolgáltatási modell a foglalkoztatáspolitikában. Ennek kiépítése Phare-támogatásból valósul meg. Kapuváron is kísérleti iroda nyílik júniusban.

Egyelőre csak húsz helyen

Újfajta szolgáltatásként Magyarországon 20 munkaügyi kirendeltségen, köztük Kapuváron is egy-egy kísérleti állomás létesül. Ezek működési tapasztalatait később az egész országra kiterjedő, 173 munkaállomást magában foglaló hálózatban kamatoztatják. A rendszer lényege, hogy olyan irodákat hoznak létre, ahol a munkát keresők a világhálón keresztül közvetlenül kapcsolódhatnak különféle

európai munkaközvetítő rendszerekhez és álláslehetőségekhez. A magyar rendszer az Európai Foglalkoztatási Stratégia része. Megfelel a hazai törvényeknek, valamint összhangban van a gazdasági és munkaerő-piaci feltételekkel. A kapuvári beruházás részleteiről Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója tájékoztatott.
Elmondta: az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) számítógépes munkaerő-közvetítő és tanácsadó rendszer az önálló álláskereséshez nyújthat gyakorlati segítséget. Országosan 10 Eures-tanácsadó áll az érdeklődők rendelkezésére, négy tanácsadó a központi régióban, egy-egy pedig régiós szinten. A nyugat-dunántúli régió Eures-tanácsadója a megyei munkaügyi központban tevékenykedik.

Tizenegy és fél millió forint a költség

Kapuváron jelenleg a kiépítés utolsó mozzanatai folynak, a helyi projekt teljes költsége mintegy tizenegy és fél millió forint. A kísérleti kirendeltség tartalmaz majd személyes munkaállomásokat és az EU-s normákra kiképzett személyzeten keresztül egyéni tanácsadói szolgáltatásokat is. Az új típusú szolgáltatáshoz új szoftvereket, munkaállomásokat és információs kioszkokat szereznek be Phare-keretből.

Július elején kezdődik a szolgáltatás

A rendszer filozófiájának lényege: segíteni kell az embereket abban, hogy képesek legyenek saját sorsukért és problémáikért felelősséget vállalni. Elmondása szerint az új kirendeltségek kialakítása már EU-normák szerint ügyfélközpontú lesz, ezt hangsúlyozza a teljesen új koncepciójú irodakialakítás is. Itt önállóan is végezhető az egyént érdeklő foglalkoztatási információ lekérdezése, de a képzett személyzet is rendelkezésre áll. A zökkenőmentes és gyors információáramlást jól kiépített és nagy sebességű informatikai háttér biztosítja.

A kapuvári részleg július eleji indulásakor már magyar nyelvű szoftverek segítik az ügyfelek munkáját, de rendelkezik a kirendeltség angolul beszélő munkatárssal is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén megújul a templom

Idén az öt éve tartó felújítás utolsó szakaszát kezdik és a tervek szerint be is fejezik a páli… Tovább olvasom