Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Eső után úszik Garta két utcája (is)

Kapuvár - Kapuváron a Gárdonyi és a Szent Katalin utca sarkát pénteken közel félméteres víz borította, mely nemcsak a közlekedést, hanem már a lakóházakat is fenyegeti. A szakember szerint nem egyedi az eset: százmilliós beruházás kellene a víz elvezetésére.
Lassan vízi jármű vásárlását fontolgatják a lakók Kapuváron a gartai Gárdonyi és Szent Katalin utca környékén. A napokban leesett csapadék nyomán ottjártunkkor mintegy félméternyi víz hömpölygött a két utca sarkán fekvő játszótéren. A hullámok elérték a Gárdonyi utca burkolatát is.

Az egyik Gárdonyi utcai lakó, Tóth Imre elmondta, tudomása szerint a harmincas években ezen a környéken kialakított árokrendszer volt, melyet azóta a többszöri közműépítés során elfelejtettek felújítani, helyrehozni. A lakó szerint lassan a házak kerülnek veszélybe a felgyülemlő csapadék miatt.

A Kapuvári Víztársulat építésvezetője szerint ez a terület valamikor egy gödör volt, amit az évek során feltöltöttek. Budai András elmondta: bár cége nem felügyeli a környék csatornáit, a vízelvezetés tervszerű munkával megoldható lenne. – A felelősség nemcsak azokat a lakókat terheli, akik a városban betemetik árkaikat, hanem az önkormányzatot is, melynek feladata lenne a megfelelő vízelvezetés kialakítása a házak építésekor.

Véleménye szerint a gartai probléma nem egyedi, a kapuvári árkok jó része már csak szikkasztóként funkcionál, ami kevés a csapadék elvezetéséhez. Budai András úgy véli, a teljes helyrehozatalhoz százmilliós beruházásra lenne szükség.

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta Kapuvár „árokhelyzetét" (Kisalföld, augusztus 29.). Akkor Németh Gy. Géza, a Kapuvári Víztársulat ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, szükségessé vált, hogy a város nagyobb gondot fordítson a közcélú vízi létesítmények karbantartására. – A vízelvezető árkok helyzete aggodalomra adhat okot nagyobb mennyiségű csapadék esetén – mondta Németh Gy. Géza. A nagyobb mennyiség megérkezett és Gartán is szembesülni kell az elmúlt évek elhanyagolt munkájával.

Ez utóbbira hívta fel a figyelmet Hámori György polgármester is, aki kijelentette: az elmúlt évtizedek mulasztásait nem lehet meg nem történtté tenni. Ugyanakkor hozzátette, a testületi ülésen is elhangzott: a város és a víztársulat közös koncepciót dolgoz ki a helyzet mielőbbi megoldására, ám a munkák – figyelembe véve a kapuvári büdzsé helyzetét – több évig is eltarthatnak. A polgármester hangsúlyozta: a felelősség azoké a lakóké is, akik bármilyen építkezés folytán betemették vagy leszűkítették a vízelvezető árkokat. Őket az önkormányzat ellenőrizni fogja.

Tűzoltók mentettek

Molnár Sándor őrnagy, a kapuvári tűzoltóság parancsnoka elmondta: pénteken már reggel fél hétkor megkezdték a kivonulásokat az elöntött házakhoz. Kapuváron és környékén mintegy húsz esetben mentek menteni az értékeket. A legnagyobb kár egy beledi víztározónál volt, ahol a felgyülemlett csapadék már a gabonatárolókat veszélyeztette. Hasonló esethez vonultak Gyóróba és több kapuvári, belvárosi házhoz is.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítséget vár a gyülekezet

Rábcakapi - Több mint tízmillió forintba kerülne a közel százhúsz éves rábcakapi evangélikus templom… Tovább olvasom