Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Esélyegyenlőtlenség az oktatásban

A kistérségi társulások közoktatásban betöltött szerepéről és helyzetéről tartott tájékoztatót Czímer László, az Oktatási Minisztérium (OM) főosztályvezetője Csornán.
Már a Dunántúlon is terjed az a társulási forma, ahol egy pedagógiai szakmai és szakszolgálati, valamint tanügy-igazgatási feladatra önkormányzatok társulnak egymással – hangsúlyozta Czímer László OM-főosztályvezető. Hozzátette, a közoktatási törvény olyan kötelező feladatot fogalmazott meg a településeknek, melyhez nem rendelkeznek megfelelő szakemberrel. Szükség lenne arra – főleg a kistelepüléses megyékben –, hogy a megyeszékhelyeken túl egy-egy város vállalja azt, hogy a környező községek számára olyan szolgáltatást nyújt, ami helyben nem megoldható. Ilyen lehet a pedagógusok továbbképzésének segítése, szakmai munkaközösségek működtetése és pedagógiai szakszolgálat. A városban dolgozó tanügyi szakember segíthetné a jegyzők munkáját a közoktatásban.
A közoktatási körzeti társulások felelőse azt is elmondta: a rendszer már több éve működik a kelet-magyarországi kistérségi társulásoknál. Győr-Moson-Sopron megyében Csorna vállalta fel, hogy összehívja a megyei társulásokat.
Kérdésünkre Czímer László kifejtette, hasonlóan a kelet-magyarországi gyakorlathoz, az önkormányzatok megállapodást kötnek, s vállalják, hogy az adott év közoktatási normatívájának bizonyos százalékát befizetik a gesztor önkormányzatnak és ebből fizetik a szolgáltatásokat. Ehhez anyagi forrást nyújtanak a pályázatok, ahol mindig kiemelt helyen szerepel a kistérségi társulások támogatása.
E szolgáltatások olyan előnyöket nyújtanak, ami az adott településen élő gyerekek számára az esélyegyenlőtlenséget csökkentheti. A kistelepülésekre is eljut például a logopédia, a gyógytestnevelés, a szakmai és kulturális verseny és a könyvtári szolgáltatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felértékelődtek az önkormányzati tisztségek

Dr. Biró Péter – a megye nagyobb városaiban egyedüli jobboldaliként –… Tovább olvasom