Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Értékes ajándékkal, faluja múltjával tért haza

Nemzeti ünnepükre könyv jelent meg Rábapordány elmúlt száz évéről. A művet Visy Mária jegyzi, aki visszaemlékezések, dokumentumok alapján szedte össze a község évszázados történetét.

Messzire került szülőfalujától, Rábapordánytól dr. Galambosné Visy Mária. Jó néhány évtized után azonban értékes ajándékkal tért vissza községébe. A település elmúlt száz évének történéseit szedte csokorba és adta ki könyv formájában. Igényes, személyes visszaemlékezéseken és dokumentumokon alapuló kiadványt nyújtott át földijeinek. Rábapordány a Rábaköz bölcsőjében címmel jelentette meg munkáját, sok korabeli fényképpel színesítve.

Dr. Galambosné Visy Mária értékes ajándékkal tért vissza szülőfalujába. A helyiek lelkesen gyűjtötték össze és adták át féltve őrzött családi irataikat.
Dr. Galambosné Visy Mária értékes ajándékkal tért vissza szülőfalujába. A helyiek lelkesen gyűjtötték össze és adták át féltve őrzött családi irataikat.

A szerzőt munkájában segítette unokatestvére, Horváth Imre Szanisztó, illetve nagyon sok helybeli adatközlő. A rábapordányiak lelkesen gyűjtötték össze és adták át Visy Máriának féltve őrzött családi irataikat.

Számos levél, feljegyzés, napló tanúskodik a falu elmúlt száz évéről. Egészen apró részletekre is fény derült. Ivánkovics Gyula plébános 1917-es leírásából például kiderül, hogy ˝kezd általános lenni a szűkölködés. Az öröklámpában is petróleum ég, mert olaj semmi áron nem kapható˝ – jegyezte fel Ivánkovics atya. Aztán a II. világháború emlékei: 1944 elején bombázták a községet. Az újonnan épült ˝oncsa˝ házak piros cserépteteje kiváló célpontot jelentett. A képviselő-testület úgy döntött, hogy az újabb támadást megelőzve a háztetőket le kell festeni. Több mázsa kátrányt szereztek be és két hét alatt valamennyi tetőt lekenték.

A könyv címlapja.
A könyv címlapja.

A könyv emléket állít a település papjainak, szerzetes nővéreinek, tanítóinak. A szerzők bemutatják fejlődését, kulturális, gazdasági életét, ünnepeit. Érdekes olvasmány a pordányiaknak mindenképpen, de azoknak is, akik nem kötődnek a faluhoz. ˝Nem írónak születtem, gyógyszerész lettem – írja Visy Mária könyvében. – A véletlenek sorozata és az égiek sugallata indított arra, hogy összegyűjtsem szeretett szülőfalumról a fellelhető dokumentumokat és segítőtársaimmal könyv formájában átadhassuk azt a következő nemzedéknek. (...) A szüleimtől és Rábapordánytól kapott örökséget kamatoztattam, három gyermekemnek sikerült továbbadni a hit-remény-szeretet és az Isten-haza-család örök igazságát.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig igazgató kerestetik a kórházba

Csorna - Október 28-án, szerdán délután három órától ülésezik a képviselő-testület a városháza… Tovább olvasom