Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Erősödő közösségek, elmaradó pályázatok a Rábaközben

Az önerős fejlesztésekre, a közösség összefogására, a helyi ünnepekre a legbüszkébbek a rábaközi polgármesterek. Sok emlékezetes pillanatot idéztek fel 2012-ből a Kisalföld érdeklődésére.
Póczik András Páliban annak örült az önkormányzat háza táján, hogy hét felújítást végezhettek el a középületeken. Ráadásul mindezt önerőből. Úgy véli, ez igazán szép teljesítmény az egyre nehezebb feltételek mellett.
– Az is elégedetté tesz, hogy nem voltak pénzügyi gondjaink, likviditási problémáink. Ami viszont elkeserített tavaly, hogy nem voltak érdemi pályázati kiírások, melyeken indulhattunk volna. Nekünk járdaépítésre, felújításra kellett volna támogatás. Összességében azt mondhatom, ha az idei is a tavalyi évhez hasonlóan alakul, nem lehet okunk panaszra – fogalmazott Póczik András.

A helyi lakodalmashagyományok felelevenítése a közösség összefogásával valósult meg Szilban. Fotók: Kisalföld-archívum
A helyi lakodalmashagyományok felelevenítése a közösség összefogásával valósult meg Szilban. Fotók: Kisalföld-archívum


Aller Imre, Kóny polgármestere kérdésünkre nem tudott olyan negatív dolgot kiemelni, ami jelentősen befolyásolta volna a helyiek életét, az önkormányzat működését. A községvezető a jó dolgok között említette az intézmények működtetését, a szolgáltatások színvonalának fejlesztését, a civil életet, a kisebb-nagyobb beruházásokat. Utóbbiak közül például a tájház kialakítását emelte ki Aller Imre.

– Büszke vagyok rá, hogy 2012-ben többször is találkozhattunk erdélyi barátainkkal – kezdte az örömteli pillanatok felsorolását Takács Lajos, Dénesfa polgármestere. – Szép eredmény volt, hogy a tizennégy-tizenöt éves fiataljaink ismét indulhattak a focibajnokságban. Eredmény volt, hogy az Ady utca aszfaltozását önerőből elvégeztük. Szép emlékeket idéznek közösségi rendezvényeink, a közelmúltból például az adventi programsorozat. Nagyszerű érzés volt az is, hogy tavaly óvodánk létszáma ismét elérte a húszat. Régen volt már ilyen. Nagyon bántott viszont, hogy az egykori grófi majorban lévő, százéves kovácsműhely tetőszerkezetének felújítására benyújtott pályázatunkat elutasították. Ráadásul el nem fogadható indokkal, ami ellen aztán fellebbeztünk.

Lengyel Lajos, Szil polgármesterének szívét a közösségi rendezvények dobogtatták meg. A szili lakodalmas feldolgozását, az aradi vértanúk emlékművének felállítását és az augusztus huszadikai ünnepséget emelte ki a sok közül.

– Ezek az események mind-mind a hagyományok ápolásán, átadásán, megbecsülésén alapulnak. A sziliak összefogását jelképezik számomra. A kevésbé örömteli történések közül a tájház kialakítása körüli bonyodalmakat szívesen elfelejteném. A sok huzavona után talán idén elkezdhetjük és tavasz végére befejezhetjük a beruházást – fogalmazott Lengyel Lajos.
„Ha az idei év a tavalyhoz hasonlóan alakul, nem lesz okunk panaszra" – értékelte a 2012-es esztendőt Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere.

– Szépen működött falunkban a Start-közmunkaprogram, amiért kitüntetést is kaptunk. Megkezdtük a közösségi tér kialakítását, örülhettünk kis tanítványunk, Gombás Veronika népdalos sikereinek és dél-koreai útjának. Épült Rábacsécsényben járda, működtettük intézményeinket. Az igazán rossz dolgok szerencsére elkerültek bennünket – jegyezte meg Kovács Teodóra.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a kisfaludi polgármester - Balogh István emlékezete

Nevét, emlékét megőrzik a kisfaludiak. Tovább olvasom