Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Erősíteni a helyi összefogást

Fehértón hozzáláttak az önkormányzati épületek rendbetételéhez és építési telkeket alakítanak ki. Közben a falu polgármestere annak az összefogásnak az erősítését szorgalmazza, amely az utóbbi időben kibontakozott.
A fehértói választók többsége tavaly ősszel a változásra szavazott és Tóth Alice személyében egy hölgyet állított a polgármesteri posztra. A falu megválasztott vezetőjének számos nehézséggel kellett megküzdenie, s bizony akadtak olyan pillanatok, amikor elgondolkodott: vajon jól döntött, hogy elvállalta a feladatot? Az viszont eszébe sem jutott, hogy megfutamodjon, ehelyett inkább a szintén új összetételű képviselő-testülettel együtt munkához látott, s ennek már látszanak az első eredményei.

Például idén tavasszal a polgármesteri hivatalban kicserélték a nyílászárók nagy részét, ám van még tennivaló, hisz a bejárati ajtó és a nagytermek átalakítása még ezután kerül sorra. Az iskolában szintén elvégzik a nyílászárók cseréjét és ebbe az épületbe is új ajtókon lehet majd bejutni. Emellett a tantermek négyméteres belmagasságát is csökkentik, s ezzel jelentős megtakarítást érnek el a fűtési költségeknél. Az egyik nagy osztályteremből kettőt alakítanak ki, hisz a tizenöt alsó tagozatos diák kisebb helyen is elfér. A másik nagyteremből pedig tornaterem lesz jövő tavasszal.

Fehértón a gyerekek számának drasztikus csökkenése miatt egyelőre szüneteltetik az óvodát. Ennek ellenére az épületben lévő konyhát felújították, mivel negyven falubeli idős ember és az általános iskolások is ott étkeznek. S természetesen arra számítanak, hogy előbb-utóbb lesz legalább tíz óvodáskorú gyerek a faluban és akkor ismét megnyitják az intézményt. A kivitelezés 1,2 millió forintba került.

A polgármester büszkén említette a nyáron megtartott első falunapot, amely a környékbeli települések lakosságát is „megmozdította". Szerinte több mint ezren voltak a faluban, ahol ekkora tömeg még sohasem jött össze.

– Nagyon jólesett, hogy a környék összes polgármestere megjelent – fűzte hozzá Tóth Alice. – Levélben értesítettük a faluból elszármazottakat is, akik szintén hazatértek és közös ebéden vettek részt. Érdekességként említem, hogy tizenkét helybeli asszony a nap során mintegy 600–700 palacsintát készített, olyan ember nem volt, aki nemet mondott a közös munkára. Hát igen, ezt szeretném, hogy fogjunk össze és Fehértó is induljon el a fejlődés irányába.

A községben nincs szennyvízcsatorna, noha a polgármester úgy vélte, hogy igen nagy szükség lenne rá, hisz az emberek többsége fogadókész a beruházásra, ezt egy korábbi felmérés igazolja. A faluban húzódó 7,2 kilométernyi járda felújítása is a tervek között szerepel – pályáztak is erre a célra –, hisz a gyalogutak állapota igencsak hagy kívánnivalót maga után. Az utak nyolcvan százaléka viszonylag elfogadható, csupán a templom környéke és a Szőlő utca vár rendbetételre. Folyamatban van tizenkét építési telek kialakítása, ugyanis igény mutatkozott házhelyekre.

A telkeket beépítési kötelezettséggel értékesítik. A település elöljárói azt szeretnék, ha fiatalok kezdenének építkezni, ez jót tenne a falunak. A tennivalók közé tartozik a temető kerítésének elkészítése és két új buszváró felállítása, bár az eddigi információk alapján a következő esztendő az anyagi lehetőségek terén nem sok jót ígér. Készül az önkormányzat jövő évi költségvetése, amely egyelőre hárommilliós hiánnyal számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három lakószobával bővítettek

Minisztériumi támogatással bővítették a Bágyogszováti Időskorúak Gondozóházát. A két új szobát,… Tovább olvasom