Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Eredményesebb búcsúkra lenne szükség

Beled–Enese - Beledben csökkenő, Enesén növekvő gyermeklétszám mellett szülői segítséggel és pályázati pénzből fejlesztik a társult óvodákat.
– A nevelési év végéig, jövő év májusáig elérhetjük a százfős gyermeklétszámot, ám jelenleg négy csoportban, nyolcvannyolc kisgyermekkel foglalkoznak kollégáim – mondta Gerencsérné Németh Erika, a beledi óvoda tagintézmény vezetője. A Mikrotérségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) keretein belül működő, idén hetvenötödik születésnapját ünneplő óvodának – ahova Edvéről két, Vásárosfaluból három gyermeket járatnak – két tagintézménye van, 2004 óta Dénesfa – ide csatlakoztak idén a gyóróiak is –, valamint 2007 óta Rábakecöl. Utóbbiban tizenkét gyermekre, Dénesfán pedig tizenegyre vigyáznak az óvónők. Hozzá kell tenni, hogy Dénesfára hat gyórói kisgyermeket visznek át a település buszával. A gyórói szülők meg vannak elégedve ezzel a megoldással.

Göcseiné Kasza Melinda lapunknak elmondta, hatéves Szabina nevű gyermekét járatja Dénesfára, előtte helyben volt az ovi. – Nem okoz gondot az átjárás, a busz reggel a ház előtt veszi fel, délután itt teszi le – tette hozzá Göcseiné.

A beledi óvoda jövőjéről szólva a tagintézmény-vezető hangsúlyozta, jelenleg stagnáló létszámmal dolgoznak, jövőre várhatóan hasonló létszámra lehet számítani, ám hosszú távon érződni fog a helyi gyermeklétszám csökkenése. Ez utóbbival kapcsolatban egy idős helybéli megjegyezte, olyan jó búcsúk voltak valamikor Beledben, hogy kilenc hónap múlva nagyobb születésszámra lehetett számítani.

Beled: Csökkenő gyermeklétszám, szülői segítség a fejlesztésekhez. Két tagintézményük van, Dénesfa után ide csatlakoztak idén a gyóróiak is. Fotó: Turbók Attila
Beled: Csökkenő gyermeklétszám, szülői segítség a fejlesztésekhez. Két tagintézményük van, Dénesfa után ide csatlakoztak idén a gyóróiak is. Fotó: Turbók Attila

Amíg azonban a helyi fiatalok nem egészen így gondolják a gyermekvállalást, addig az óvoda a csökkenő gyermeklétszámra a vegyes csoportokkal készül fel, ami nem minden szülő tetszését nyerte el, ám napjainkra megbékéltek a megoldással.

Annyira, hogy nemrég társadalmi munkában tisztították ki az óvoda udvarát és hozták rendbe a játszótér játékait. – Sajnos más fejlesztési forrás nem áll rendelkezésünkre, ám azt hangsúlyoznom kell, a helyi vállalkozók segítségével a karácsonyi játékvásárlás általában nem marad el – tette hozzá az intézményvezető.

Némileg ellenkező tendencia figyelhető meg az enesei Tündérkastély Óvodában. Szabóné Horváth Judit intézményvezető elmondta, a tavalyi nevelési évet hetvenöt gyermekkel zárták Enesén, idén hatvannégy gyermek jár oviba és jelenleg tizenegyen vannak előjegyzésen, ám jövőre még több gyermekkel számolnak. Az enesei óvoda épp a növekvő gyermeklétszám miatt lassan elhelyezési problémákkal küzd.

Tavaly július 1-jétől a rábaszentmihályi óvoda tagóvodája az eneseinek. A létszám a csatlakozáskor tizenhat volt, idén tizennégy, egy előjegyzéssel, és ennyit várnak jövőre is.

Az intézmény(ek) fejlesztését Enesén pályázati pénzből oldják meg, ahogy Szabóné Horváth Judit_ elmondta, két sikeres pályázatból vásároltak udvari játékokat és hangszereket a rábaszentmihályi tagintézménynek.

Olvasóink írták

 • 5. ludvig 2008. október 04. 14:41
  „Beleden nemcsak a gyereklétszám csökken, hanem a munkahelyek száma a jó utak hossza, a rendezett közterületek száma stb és lehetne sorolni. Egyedül az el nem érhető ambiciók száma nem csökken pld. várossá válás. De kérdezem ilyen háttérrel???!”
 • 4. ingázó 2008. október 03. 21:28
  „Beled kihalásra itélt leendő város, a faluból reggel hajnalok, hajnalán munkába kell utazni a sokkal kisebb falvakba ahol dolgozni lehet mert a községek vezetői megteremették vidékiek(belediek) részére a munkahelyeket. Beleden még egy telket sem lehet igényelni, nincs, buli, vesztivál az igen. Ilyen helyen milyen jővőt képzeljek el akár magamnak, nem majdani születendő gyermekemről? A cikk címe minősíti az íróját.”
 • 3. George 2008. október 03. 21:09
  „Eredményesebb búcsúkra lenne szükség: valaki eltévesztette a címet a cikkhez. Ejnye, ejnye nincs április 1”
 • 2. Figyelő1 2008. október 03. 19:41
  „Én is támogatom az ötletet. Sok tökös srácot valamivel vonzani kell én ilyenkor a kocsmákba ingyen adnám a piát nekik és a bevállalós csajoknak nem kellene belépőt fizetni a mulatóhelyeken, ha bent vannak egy kis népesség növelésbe. Minnél több magyar gyerek kell ebbe az országba. Hajrá magyarok! Fiúkés lányok mindent bele 10 perce mindenkinek kell hogy legyen erre a nemes célra. Mentsük meg a hazát!”
 • 1. Kabóca 2008. október 03. 12:01
  „Remélem a címet viccnek szánták.
  Nem az a megoldás a gyerekszám csökkenésére, hogy a legények búcsúkor részegen felcsinálják a szomszéd lányát!
  A gyerekvállalás gazdasági feltételeit kell a politikának megteremteni.
  (Családi adózás, adókedvezmények, munkahelyek stb)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

86-os: Az államtitkár fordítva tartja a térképet

Csorna - A csornai Fidesz-vezetők nem hiszik el, hogy 2010-ben elkezdődhet a várost elkerülőút… Tovább olvasom