Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Eredményes évet zárt a Rába Szövetség

Elnökségi ülésen és közgyűlésen értékelték a Rába Szövetség idei munkáját Soboron. Nemes László, a szövetség elnöke számolt be a 2009-es tevékenységről.

Az elnök fontosnak ítélte, hogy elkezdődött a Rába Akcióprogram végrehajtása. Ennek eredményeként jelentősen javult például a folyó vízminősége. Megszűnt a habzás, csökkent az Ausztriából érkező szennyező anyagok mennyisége. Bezárták a nagy mennyiségű sót a folyóba bocsátó fürstenfeldi geotermikus erőművet. Nemes László a Rába Akciócsoport tagjaként szorgalmazta a folyamatos vízminőség-ellenőrzést és állapotfelmérést, melyet szintén sikerült megvalósítani.

– Nagyon fontos azonban, hogy a Rába Akcióprogram végrehajtását nyomon kövessük és a szükséges intézkedéseket kikényszerítsük az osztrák szennyezőktől – jegyezte meg az elnök. – Három nagyobb projekt is volt 2009-ben a Rába Szövetség menedzselésével. Közel félezer Rába menti gyerek vett részt a környezettudatos oktatást, nevelést célzó programban, valamint egy másik program keretén belül gazdálkodók kaptak segítséget mindennapi munkájukhoz.

Nagyon fontos, hogy a Rába Akcióprogram végrehajtását nyomon kövessük, és a szükséges intézkedéseket kikényszerítsük az osztrák szennyezőktől - mondta Nemes László.
Nagyon fontos, hogy a Rába Akcióprogram végrehajtását nyomon kövessük, és a szükséges intézkedéseket kikényszerítsük az osztrák szennyezőktől - mondta Nemes László.

Megismerkedhettek a környezetkímélő gazdálkodás lehetőségeivel. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás-támogatásával sikerült megvalósítani egy Európában is egyedülálló természetvédelmi figyelőrendszert.

Ezzel kapcsolatban döntés született a Rába Szövetség közgyűlésén, miszerint javasolják egy partneri hálózat kiépítését a Rába-völgyben. A szövetség szoros együttműködésre törekszik a civil és állami szervezetekkel, hatóságokkal egyaránt. Az egyesület aktív résztvevője a területi vízgazdálkodási tanács albizottságának és tagja a vízgazdálkodási tervezési bizottságnak is.

– Külön öröm számunkra, hogy idén pályázati projektpartnerség keretében kistérségi és egyéb szervezetekkel is sikeresen működtünk közre turisztikai, energetikai projektek megvalósításában – tette hozzá Nemes László. – A Rába-völgyben élők tájékoztatása érdekében megújult a Rába Szövetség honlapja, a www.rabaszovetseg.hu, mely számos információt nyújt az itt élők számára.

A tisztújítás során Kovács László volt rábapatonai polgármester helyett Horváth Gábor rábaszentmihályi polgármester került az elnökségbe. A Szentgotthárd és az országhatár mellé tervezett osztrák szemétégetőt érintően is hozott határozatot a közgyűlés. Eszerint a Rába Szövetség határozottan tiltakozik az égető építése ellen, és mindent megtesz, hogy az osztrák szennyező forrás ne károsíthassa a Rába-völgy természeti értékeit, az ott élők egészségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék az üzletből a rászoruló családoknak

Karácsony közeledtével ismét segítette a rászorulókat a szanyi üzletház. Tovább olvasom