Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Eredményes esztendő a tűzoltóknál

A megyében a csornai az egyetlen tűzoltó-parancsnokság, ahol szabadidőben vállalt munkával keresetkiegészítéshez juthatnak az állomány megfelelő szakképzettséggel rendelkező tagjai. Természetesen a tevékenységből származó bevétellel a parancsnokság is jól jár.
Január elseje kétszeresen ünnep a Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságon, hisz újév napján volt tíz éve, hogy hosszú szünet után ismét megkezdte tevékenységét az úgynevezett vonuló állomány. A parancsnokkal, Tudós József alezredessel a múlt esztendő hétköznapjait tekintettük át.

Több tűz, mint baleset

– Ez az esztendő abban különbözik a tavalyitól, hogy kollégáim az elmúlt évi háromszázhatvanhéttel szemben 2003-ban háromszázegyszer vonultak – kezdte Tudós József. – Az is különbség, hogy többször riasztották tűzesethez az egységeinket, mint balesethez. Tűzhöz kétszáznyolcszor, műszaki mentésre hatvankilencszer kellett kivonulni, emellett huszonnégy téves jelzést kaptunk.
Tudós alezredes elmondta, hogy a tűzmegelőzési szakterület munkatársai százkilencvenhárom ellenőrzést végeztek, ebből száznegyvenegy átfogó vizsgálat volt. Célellenőrzést negyvenkétszer, utóellenőrzést tízszer tartottak. Szakhatósági ügyben négyszáztizennégy alkalommal jártak el. Az alkalmazott szankciók száma ötvenegy, ami emelkedő tendenciát mutat. A tűzoltók azonban nemcsak a szankciókkal, hanem ismeretterjesztő munkával is igyekeznek segíteni a gazdálkodóknak, vállalkozóknak, egyéb szervezeteknek. Az óvodások és iskolások körében szervezett „Nyitott szertár" akció keretében például száznyolcvannégy gyermek látogatta meg a laktanyát.

Stabil, felkészült csapat

A parancsnok szerint az elmúlt évhez viszonyítva nem változott az állomány létszáma, két újonc jelenleg az alaptanfolyamot végzi. Stabil a fegyelmi helyzet, jó az állomány szakmai felkészültsége. Ezt mutatja az is, hogy idén ötvenöt tűzoltó részesült jutalomban, ezzel szemben egy fegyelmi határozatot kellett hozni a parancsnokságon.
– Fokozott figyelmet fordítottunk az állomány egészségvédelmére, a munkavédelemre, a védőruházat beszerzésére – fűzte hozzá az alezredes. – Ebben az évben védőcsizmákat és védőkesztyűket pótoltunk, folyamatban van a légzőkészülékek teljes körű cseréje. Szándéknyilatkozatot adtunk arról, hogy pályázunk vízszállító beszerzésére, hisz elengedhetetlen a jelenlegi huszonöt éves jármű cseréje. Ezenkívül több kéziszerszámot, tömlőt, mentőkötelet vásároltunk, továbbá egyéb szükséges eszközöket szereztünk be.

Siker a rendezvényeken

Tudós József fontos lépésnek nevezte, hogy ettől az évtől a tűzoltóságoknál használt eszközök műszaki felülvizsgálatát, például tömlők, kötelek, létrák, mászóövek ellenőrzését, külső cégek helyett a csornai parancsnokságon végzik, s ezzel bevételre tesznek szert. Ugyanakkor keresetkiegészítéshez juthatnak azok a tűzoltók is, akik szabadidejükben – megfelelő szakképzettség esetén – vállalnak ilyen munkát.
Összességében megállapítható, hogy a csornai tűzoltók eredményes esztendőt zárnak, amelynek számos összetevője van. Többek között az, hogy az állomány tagjai 2003-ban jól szerepeltek a tűzoltó-sportrendezvényeken is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankárok védték a szépségkirálynőt?

A sikkasztásra való felbujtással gyanúsított P. József szerint bankos barátnője éveken át becsapta… Tovább olvasom