Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Eredeti állapotába állítják vissza a tájházat Kónyban

Készül a helytörténeti kiállításnak is helyet adó tájház Kónyban. Az önkormányzat pályázaton nyert támogatást, a befejezés határideje augusztus elseje.
Június elején kezdték és várhatóan augusztus elsejére végeznek a szakemberek a kónyi tájház felújításával. Az önkormányzat a faluközpontban lévő, a mestergerenda szerint 1869-ben épített Csillag-házat hozatja rendbe, visszaállítva az eredeti állapotokat. Helytörténeti kiállítást is berendeznek az épületben.

Aller Imre polgármester elmondta: pályázaton 6,5 millió forint támogatást nyertek a fejlesztéshez. Az átalakítás költsége 10,5 milliós, a különbséget saját forrásból biztosítják.

– A közbeszerzési eljárás egy kissé elhúzódott, ezért a munkaterületet csak június tizenegyedikén tudtuk átadni a vállalkozónak. Ám bízom benne, hogy ennek ellenére sikerül a határidőt tartani – tájékoztatott a polgármester. – Persze előre nem látható feladat közbejöhet, hiszen egy régi épületről van szó. A felújítás most már az építés szakaszában van. Először a veszélyes állapotokat szüntették meg, és a bontásra ítélt részeket szedték le.

Kóny múltját, történetét, az ősök mindennapjait a várhatóan augusztusban elkészülő Csillag-házban mutatják be.
Kóny múltját, történetét, az ősök mindennapjait a várhatóan augusztusban elkészülő Csillag-házban mutatják be.


Aller Imre hozzátette: az építkezéssel együtt folyamatban van a berendezési tárgyak és a helytörténeti anyag gyűjtése. A helyiek közül sokan ajánlottak fel régi szerszámokat, háztartási eszközöket, használati tárgyakat, bútorokat, írott dokumentációt a község történetéről. A szervezőknek egy lista is a rendelkezésükre áll, hiszen évekkel ezelőtt már rendeztek ilyen kiállítást a faluházban. Továbbra is várják azonban a felajánlásokat.

A kutató-, gyűjtőmunkára egymillió forintos adományt is kapott az önkormányzat. A faluból elszármazott Görcs család döntött úgy, hogy támogatják Kóny múltjának, történetének feldolgozását.

– Az eredeti állapotokat szeretnénk visszaállítani a tájházban. Annyi különbséggel, hogy az előírások szerint egy vizesblokkot is ki kell alakítanunk az épületben – tette hozzá a falu első embere.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárnokréti: önerős fejlesztések és pályázati sikerek

Elhunyt a falu támogatója, Sokorai István vegyészmérnök, aki tavaly egymillió forintot ajánlott fel… Tovább olvasom