Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Erdő, mező kincseit ajándékozta tovább

A rábaszentandrási Takács Viktor karácsony előtt tölti be 89. évét. Viktor bácsiként ismerik a falubeliek és sokan az ország más részeiben is, ugyanis 82 éves koráig gyűjtötte erdő-mező kincseit, a gyógyító növényeket és szárítva küldte el a tőle segítséget kérőknek ajándékként.

Takács Viktor fiatalon maga tanulta meg, melyik növény mire jó. Járta a természetet, és tudja azt is, hogy a hasznos virágok, levelek hol lelhetők föl és mikor gyűjtendők. Akkoriban szokatlannak számított, de az ő kertjében nem kukorica termett, hanem például borsmenta, aminek az illata az egész házat átjárta, mert a padláson száradt éppúgy, mint a kamillavirág. A most divatos természetgyógyászat úttörője volt azzal, hogy gyerekeinek fejfájásra nem gyógyszert adott, hanem petrezselyemlevelet és csipkebogyó főzetét itták télen melegen, nyáron hűtve. A vadon termett aranyvesszőt, cickafarkot, ragadós galajt, berkenyét is leszedte és karácsony táján a fagyöngyöt, amit kis csokrokba kötött, így ajándékozta meg ismerőseit hajnali téli miséken.

Azt javasolta nekik, ne csak dekorációnak használják, hanem száradása után főzzenek belőle vérnyomáscsökkentő teát.

Harmincévesen lett a gyógynövényvállalat munkatársa. Maga termesztett anyarozsot, sáfrányos szeklicét, mákgubót és a környék lakóinak segített, hogy a gyógynövények révén jövedelemhez jussanak. Például azoknak, akik bodza- és hársfavirágot gyűjtöttek. A fiatalokkal szívesen osztotta meg tudását és akik levélben kértek tőle szárított gyógynövényeket különböző panaszaikra, azoknak ingyen küldött. Örült, ha azt válaszolták, használt az ajándék. Tapasztalatai szerint segített a szárított babhüvely magas vércukorszint esetén, a kálmosgyökér a dohányzásról leszokásban, a csalántea a hajnövekedés serkentésében, ha a fejbőrt bedörzsölték vele. A vérehulló fecskefüvet szemölcsre ajánlotta. Meggyőződése, hogy mindenkinek minden évben kellene ennie lasponyát, gesztenyét és sütőtököt. „A kanál több embert öl meg, mint a háború" – mondogatja arra utalva, hogy a mértéktelen evés káros.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészítés a szülésre Csornán

A védőnői szolgálat szülésre felkészítő tanfolyama december 11-én, szerdán ér véget. Tovább olvasom