Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Erdélyi mesterek Vásárosfalun

Egy éve ápol testvéri kapcsolatot Vásárosfalu az erdélyi Székelyvaja községgel. Ennek köszönhetően nemsokára eredeti székely kapu díszíti a magyar falu főterét.
Vásárosfalu egy erdélyi településsel, Székelyvajával tart fenn testvérkapcsolatot. Az elmúlt időszakban számos alkalommal találkoztak már a két község lakói, barátságuk az idő folyamán megerősödött és elmélyült. Az anyaországi falu, ahol tud, segít székely barátainak, akik most úgy gondolták: hálából egy székely kapuval lepik meg a vásárosfaluiakat.

Két székely fafaragómester, Nagy Miklós és fia, István érkezett Vásárosfalura a közelmúltban, hogy elkészítsék azt a székely kaput, mely Székelyvaja és a rábaközi község kapcsolatát, barátságát jelképezi. A tervek szerint az augusztus 23-i ünnepélyes avatóra készülnek el a munkával. A fiatalabb mester arról beszélt a Kisalföldnek, hogy miért tartották fontosnak lakóhelyük ajándékát a rábaközieknek.

– Amióta felvettük a kapcsolatot anyaországi barátainkkal, többször jártak nálunk – mesélte Nagy István. – Jó házigazdaként igyekeztünk bemutatni lakóhelyünk nevezetességeit, a környék értékeit, így a Székelyföld szívében többek között Udvarhellyel, Koronddal ismertettük meg őket. A kirándulások során nagyon megtetszettek nekik a székely kapuk igazi, hagyományos díszítésükkel. Ekkor gondoltuk úgy, hogy a testvériség jelképeként, barátságunk megerősítésére faragunk egyet Vásárosfalu lakóinak. Annál is inkább, mivel bármikor jöttek Székelyföldre, sosem üres kézzel érkeztek.

A vásárosfalui székely kaput a két testvérközség címere díszíti majd, a motívumok a két mester egyéni elképzelései alapján kerülnek a fába.
– A népművészet nagy szabadságot nyújt az építőnek, így mi is saját kútfőből, a székely hagyományok és minták alapján faragunk. A különböző kezelőanyagoktól függ egy-egy kapu élettartama, de bízunk benne, hogy az általunk faragott még vagy száz esztendeig hirdetni fogja a két település jó kapcsolatát.

Tompáné Balogh Mária, Vásárosfalu alpolgármestere szerint a gödöllői polgármesteri világtalálkozón jött az ötlet, hogy vegyék fel a kapcsolatot erdélyi településekkel, és ők Székelyvaját választották. Azóta már négyszer utazott a község küldöttsége Erdélybe, az ottaniak pedig háromszor viszonozták a látogatást. A vásárosfaluiak folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyebbé tehetik, segíthetik kinti barátaik életét.

– Elsősorban iskolai felszereléseket vittünk magunkkal, írószereket, füzeteket, tankönyveket, videokazettákat, mert odakint sajnos nagyon rossz az ellátottság ezen a területen – mondta Tompáné Balogh Mária. – Nemrégiben pedig egy vállalkozói csoport pénzt gyűjtött össze, amiből odakint számítógépet vásárolhatnak az iskola részére. De a tárgyi adományokon túl más forrásokat is igénybe veszünk. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium részéről vannak olyan pályázatok, melyekre a határainkon túli ifjúsági szervezetek jelentkezhetnek. Megalakíttattuk Székelyvaján is az ifjúsági csoportot és vállaltuk, hogy a pályázati anyagok elkészítésében segítjük őket, így magyarországi pénzeket vehetnek igénybe. Mi pedig arra kaptunk támogatást, hogy egyhetes országjáró túrára vigyük az erdélyi küldöttséget. Ez azért fontos, hogy megismerjék az anyaországot és kitekintést kapjanak, mert sajnos közülük sokan még megyéjük határát sem lépték át és útlevelük sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kellemes hétvégét nyújtanak

A csornai képviselő-testület döntése szerint megtarthatja családi rendezvényét a helyi… Tovább olvasom