Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Erdélyben jártak a soboriak

Nemrégiben kéthetes erdélyi táborozáson vett részt a sobori néptáncegyüttes. Útjuk során kétszer is színpadra léptek és táncaikkal szórakoztatták vendéglátóikat.
Túra: A sobori fiatalok két hetet töltöttek Csaba királyfi országában.
A sobori néptáncegyüttes a Kézfogás Tábor Egyesület meghívására utazott Erdélybe, Kommandó faluba. Kéthetes táborozásuk alatt kétszer léptek színpadra, mindkétszer zsúfolt nézőtér előtt. Az erdélyi magyarok könnyes szemmel és vastapssal köszönték meg a rábaközi táncokat.
A Kézfogás egyesület minden évben szervez tábort erdélyi magyar és anyaországi fiatalok számára. Tavaly a Balaton-parti Lovason voltak, ahova meghívást kapott a sobori táncegyüttes is. Idén a Kovászna megyei, háromszéki, ezer méter magasságban fekvő erdélyi Kommandó volt a táborozás helyszíne (a település minden évben helyt ad a cigányfolklór-világtalálkozónak is), ott fogadták a huszonegy tagú tánccsoportot, ami a magyar és a sobori zászló alatt foglalta el szálláshelyét.

Az ott eltöltött két hét alatt a sobori fiatalok megismerhették a táj szépségeit, Sepsiszentgyörgyöt, a Baszka-patakot, a Lakóca-csúcsot és fürödtek a Szent Anna-tóban, megnézték Mikes Kelemen szülőfaluját, Zágont, Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándor emlékházát és szobrát, jártak Kézdivásárhelyen, illetve Kovásznán. A szervezők egyéb elfoglaltságról is gondoskodtak: voltak kézműves-foglalkozások, dal- és tánctanulás. A táncosok egy este a helyi művel ődési házban léptek színpadra, nagy sikerrel.

– Öröm és megható volt látni, ahogy ottani barátaink, vendéglátóink könnyes szemmel tapsoltak az anyaországból érkezett produkciónak – újságolta Nemes László polgármester, aki a csoportnak is vezetője. – Különösen akkor érzékenyültek el igazán, amikor táncosaink a magyar zászlóval színpadra léptek és közösen énekeltük el a székely himnuszt. Az utazáson fiataljaink tapasztalhatták, milyen nehéz sors magyarnak lenni idegen országban és ez azt hiszem, magyarságtudatukat is erősíti.

A soboriak bemutatták Sobri Jóska legendáját Bita faluban is, ahol Báncsa Gábor lelkész köszöntötte az együttest. A Sobor nagyságú, 300 lakosú községben szintén nem maradt üres szék a kultúrházban és a siker is a kommandóihoz volt hasonló. Meghatóak voltak a búcsú percei is a helyi templomban. Báncsa tiszteletest, aki feleségével együtt a tábor egyik főszervezője, Sobor címeres lobogójával ajándékozták meg, aki méltó helyen, a szószéken helyezte el.

Hazafelé a táborosok Kolozsvárt is felkeresték, ahol Mátyás király szobrát, szülőházát és a város egyéb nevezetességeit nézték meg. Nemes László megjegyezte, hogy igazságos királyunk szobrát nem lehet olyan nézetből fényképezővel megörökíteni, hogy a felvételen ne látszódjék a román zászló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háborognak a vendéglátósok

Az augusztus elsejével bevezetett, úgynevezett standtörvény előírásai miatt háborognak a rábaközi… Tovább olvasom