Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Erdélybe utaznak a néptáncosok

A Kapuvár néptáncegyüttes tagja a nemzetközi népművészeti szövetségnek (IVO). E szervezet programjának keretében utaznak a felnőtt- és ifjúsági csoport tagjai pünkösdkor Erdélybe.
(illusztráció)
Csitei Gábor, az együttes vezetője elmondta: úti céljuk Szamosújvár, ahova a helyi Kaláka néptánc- együttes meghívására érkeznek. Megtudtuk azt is, hogy az elmúlt években alakult ki a jó kapcsolat a két település között. Az erdélyi „ kirándulás " során a kapuváriak egy nemzetközi néptáncfesztiválon szerepelnek és az egy hét alatt több faluban is megmutatják tánctudásukat.
A vezető szerint legfőbb céljuk, hogy további baráti együttműködéseket alakítsanak ki a határon túliakkal. Ezenkívül szeretnének minél jobban megismerkedni a vidék kultúrájával, ezért a körút során tánctanulással is foglalkoznak helyi adatközlők segítségével, akik még őrzik az eredeti táncanyagot.

Lakodalmas találkozó

Különlegessége még az útnak, hogy a tánccsoport az indulás napján fellép a Pest megyei Csömörön, ahol ötödik alkalommal rendeznek országos lakodalmas találkozót. A meghívásos eseményen a kisvárosi csoport képviselheti a nyugat-dunántúli régiót a kapuvári lakodalmassal.
Az utazást alapítványi pénzből, állami támogatásból és a táncosok együttes anyagi hozzájárulásából sikerült megvalósítani.
Az erdélyi csoport viszonzásul nyáron Kapuváron lép színpadra a „ Néptánccal a népek békéjéért " szlogennel megrendezett néptáncgálán.
„ Programunk és feladatunk, hogy a néptánc és a népzene értékein keresztül megismerjük és megismertessük a Kárpát-medencei magyarság kultúráját. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percek alatt borult lángba a tető

Leégett egy családi ház teljes tetőszerkezete minap Kapuváron, a Dózsa György utcában. A tüzet az… Tovább olvasom