Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Erdély, Kárpát, Váradi, Felvidék

A Trianonnal elcsatolt területekre emlékeztet Szárföld néhány utcaneve. Az eligazító táblákon olvasható: Erdély, Felvidék, Kárpát, Váradi.
Nincs még egy olyan települése a Rábaköznek, mint Szárföld, ahol a határon túli magyaroknak, a Trianon előtti Magyarországnak utcanevekkel is emléket állítottak. Kárpát, Felvidék, Erdély, Váradi – hirdetik az eligazító táblák. A Kisalföld utánajárt: a II. világháború elején „keresztelték el" a közterületeket így.

– A világháború előtt ezeket az utcákat mind Kis utcának hívták – emlékezett kérésünkre Tompos Ferenc. – A helyiek ehhez szoktak hozzá. Az 1930-as évek végén, a ’40-es évek elején, a terület-visszacsatolásokkor vetődött fel, hogy át kellene nevezni az utcákat. Ez aztán meg is történt, Szalai Gyula bácsi a jegyzői hivatalban dolgozott, tőle származott a kezdeményezés.

Tompos Feri bácsi később a községi tanácsban dolgozott, de szerinte soha nem vetődött fel, hogy megmásítsák az elnevezéseket.
– Ténykedésem idején három vagy négy új utca létesült, azok Kossuthról, Táncsicsról lettek elnevezve, de a Béke utca is akkor kapta a nevét.
A nyolcvanöt esztendős Péntek Gyula úgy emlékszik, a szárföldiek büszkék voltak rá, hogy Erdélyt, a Kárpátokat, a Felvidéket utcanevekben is megörökítették falujukban.

– Az elnevezés körülményeit én ugyan nem ismertem, de azt tudom, hogy tényleg büszkék voltunk rá – idézte fel Gyula bácsi. – Szárföldön rendes emberek éltek mindig, akik sajnálták az elcsatolt országrészeket és sajnáltuk a kinti magyarokat is. Természetes volt számunkra, hogy ezek az utcanevek jelen vannak a községben, és a múlt rendszerben, amikor nem „illett" emlegetni az elcsatolt országrészeket, akkor sem jutott eszébe senkinek a változtatás. Erdély és a Felvidék visszafoglalásában egyébként szép számmal vettek részt szárföldiek is. Igaz, én később vonultam be katonának, 1942-ben Kárpátaljáig jutottam el. Szárföldön többen laknak most is erdélyi származásúak, jól érzik magukat és mi is szeretjük őket.

Horváth Ferenc, Szárföld október elsején megválasztott új polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a községnek jelenleg nincs határon túli településsel testvérkapcsolata. Az önkormányzat a jövőben mindent megtesz azért, hogy hasonló adottságú faluval felvegyék a kapcsolatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tavaszra készül el a csornai emlékmű

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy az 1956-os forradalom… Tovább olvasom