Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Épülő ravatalozók, szépülő sírkertek

Kerítést cserélnek, parkosítanak, ravatalozót újítanak fel és építenek a rábaközi temetőkben. A munkákból a helybeliek adományokkal, társadalmi munkával is kiveszik a részüket.
Bogyoszló: Díszburkolat és világítás a járdának.
A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából gyertyát gyújtó emlékezőkkel telnek meg a sírkertek. De vajon milyen látvány fogadja őket a temetőkben, milyen benyomásokkal távoznak a látogatók? A Kisalföld néhány rábaközi településen a temető állapotának nézett utána és a tervezett fejlesztésekről kérdezte a községek vezetőit.
Vitnyéden például egy egészen új ravatalozó építését tervezik, az előzetes számítások szerint tizenötmillió forintba kerül majd a beruházás. Tóth Kálmán szerint erre nemcsak a törvényi előírás miatt van szükség, de azért is, mert a régi felett már igencsak eljárt az idő.

– Pályázunk a támogatásért a ravatalozó felépítéséhez, de nyilván önerőre is szükségünk lesz.

Az épület a sírkert hátsó részén lévő dombon kap helyet – mondta a vitnyédi polgármester. – A temetőhöz illő kerítésen is gondolkodunk, illetve új parkolót alakítunk ki az erdő felőli oldalon. Jövőre mindenképpen megkezdjük a kivitelezést.

Megszépült a Szent Antal-kápolna

A kónyi önkormányzat néhány éve kivágatta temetőjéből az elöregedett, veszélyt jelentő fákat, s ezzel egy időben új aszfaltréteget is kapott az út. Tavaly megkezdték a parkosítást is, fiatal gömbakácokat és juharokat telepítettek. A beruházás közel háromszázezer forinttal terhelte meg a falu számláját. A közelmúltban az 1922-ben épült Szent Antal-kápolna is megszépült, az önkormányzat a külső tatarozásra másfél millió forintot költött, a belső felújítás költségeit adományokból fedezik.

A mihályi temetőben 2000 pünkösdjén a tomboló vihar tövestül döntött ki egy hatalmas kőrisfát, ami tizenkét sírkövet rongált meg. A károkat az önkormányzat általános biztosítása térítette meg, azóta pedig újabb veszélyes fákat vágattak ki, megelőzve az újabb természeti csapást. Kijavították közben a kerítést is, így az egykori viharra már csak a szépen felújított sírkövek emlékeztetnek.

Segítettek a bogyoszlóiak

Bogyoszló temetője a közösségi összefogás erejét dicséri, hiszen tavaly befejeződött a nagyszabású sírkertrendezés. Átépítették a ravatalozót, felújították az elődök által állított keresztet, világítást szereltek és díszburkolattal látták el a járdát. A munkálatok két és fél millió forintba kerültek, ám ehhez szükség volt a falubeliek társadalmi munkájára, segítségére is, illetve Kránitz Lajos polgármester kiemelte a helyi téesz jogutódját is. A Cankó 2000 Kft. örökzöldeket ajándékozott a temető rendbetételéhez, amivel körülbelül egymillió forintot spóroltak az önkormányzatnak.

Választási ígéretek

Beziben az új képviselő-testület és Kovács György polgármester megválasztásukkor arra tettek ígéretet, hogy a fejlesztéseknél előnyt élvez a temető és környéke. Ennek szellemében murvaborítással látták el a járdát, parkosítottak és kivágták a már csúnya, terjedelmes bokrokat. Havonta nyírják a füvet és elvégezték a ravatalozó belső felújítását, összességében kétszázezer forintot költve a sírkertre. Terveik között szerepel még a ravatalozó külső tatarozása, festése, illetve a zsidó temető körbekerítése is.

Új parkoló, élő tujasor

Dörben sürgető feladat az új ravatalozó építése, ám egyelőre anyagiak hiányában még nem kezdhetnek hozzá a kivitelezéshez. Potyondon viszont két évvel ezelőtt négyszázötvenezer forintért a kerítést cserélték ki a temetőben, a munkálatokból a helyiek is kivették részüket. Ugyanígy Zsebeházán is, ahol tavaly ötszázezer forintot költöttek erre a célra. Nagy Gáborné polgármester a tervekről szólva megemlítette: szeretnének parkolót kialakítani a bejárat mellett. A területet már feltöltötték, és mihelyt anyagi lehetőségeik megengedik, befejezik a parkosítást.
Szanynak két temetője is van, az egyiknél a napokban kezdték meg a kerítés cseréjét. A rozsdás, düledező dróthálót műanyag bevonatúval váltják ki, köréje pedig örökzöldeket ültetnek, így három-négy éven belül élő tujasor veszi majd körbe a sírkertet. Tóth Károly polgármestertől megtudtuk: erre több mint ötszázezer forintot szánnak, jövőre pedig a másik temetőt teszik rendbe.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rábaközi pecások a pontyot kedvelik

A rábaközi horgászvizeken a ponty a slágerhal, a telepítésekkor is ezt részesítik előnyben az… Tovább olvasom