Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Épülnek a roma házak Kapuváron

Beköltözhettek a lakók azokba a szociális lakásokba, melyek Kapuváron, az Ady utcában épültek. Mostanra állnak Kapuváron azok a házak az Ady Endre utcában, melyek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), a Gazdasági Minisztérium és a város által kötött megállapodás keretében készültek el.
Károli Tibor végig optimista volt az építkezést illetően.
Egyelőre hat család kapott új otthont. A telket annak idején a kapuvári önkormányzat ingyen adta az építkezőknek, a kivitelezést nagy figyelem és várakozás kísérte.
„ Azokon a házakon sohasem füstölnek a kémények." Annak idején (Kisalföld, 2001. július 28.) egy kapuvári önkormányzati képviselő nyilatkozott így a romák házépítése kapcsán. Nos, nemrégiben arról jött hír, hogy bizony füstölögnek azok a kémények, az új lakók birtokba vették otthonaikat.

Az Ady utcában új időszámítás kezdődött december óta. Akkor költözött oda ugyanis az a hat család, mely elsőként kapta meg a szociális lakásokat. Mikor megérkezünk, a lakótömb szélén középkorú cigányember fűrészeli a fát, segítsége is van, talán a fia. A nevét sem árulja el, csak annyit mond, hogy jól érzik magukat új otthonukban, ők öten vannak. Aztán azt firtatjuk, hogyan jönnek ki a szomszédokkal.

„Alkalmasak vagyunk rá"

– Nem nagyon találkozunk, mert én dolgozom, de nincsenek gondjaink egymással. Ha segítségre van szükség, hát segítünk egymásnak – mondja, majd amikor a fényképezőgépet vesszük elő, gyorsan a házba menekül. A legelső lakás Károli Tiboré, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökéé, aki az építkezés főszervezője volt.
– Bebizonyítottuk, hogy alkalmasak vagyunk arra, hogy a vállalt céljainkat megvalósítsuk és segítsünk a rászorulókon – jelentette ki Károli Tibor.

– Tizenkét évet dolgoztunk ezért, de megérte és már újabb céljaink vannak. – Az elnök azt is elmesélte, hogy mihelyt az időjárás engedi, újabb lakások építését kezdik meg, melyeket szintén rászoruló családok kapnak. Ebben a hatban sem csak romák laknak, magyarok is vannak köztük. Legtöbbjük nagycsaládos, öt-hat vagy három gyerekkel. A lakások földszintje 58 négyzetméteres, de a tetőtér is beépíthető.
Ottjártunkkor Károlyi Mihályné nagytakarítást végzett éppen, a felmosóval foglalatoskodott. Mint mondja, nagyon örülnek az új házaknak, igaz, van még mit tenni körülötte. Hátravan a járdaépítés, a parkosítás, területrendezés. Ez bizony igaz, hiszen az udvaron még szanaszét hevernek az építkezésből megmaradt anyagok, és ha fagy nem lenne, a látogatást sem úsznánk meg tiszta cipővel.

– A házak színezését sem tudtuk befejezni, a hátsó rész elmaradt, mert közbeszólt az időjárás, hidegben pedig nem lehet színezni – folytatja Károli Tibor. – Az építkezéssel különben a város válláról nagy terhet vettünk le, hiszen a legnagyobb lakások hétmillió forintba kerültek, de a kisebbek is ötmillió felett vannak. Állami és pályázati pénzeket vettünk igénybe a kivitelezéshez.
A beruházást az OCÖ koordinálta, azok a családok pedig, akik részt vettek a programban, hatszáz órás munkát vállaltak, ami kötelező feltétel volt.
A házak egyedi fűtésűek, de a lakók fával tüzelnek, ám lehetőség van a központi fűtés bevezetésére.

Egyedülálló az országban

– Ezek az épületek és ez a kezdeményezés, illetve program Kapuvár jó hírét is öregbíti egyébként, mert tudtommal az országban még nem épültek ilyen házak – mondja búcsúzóul Károli Tibor, majd kéri, írjuk le, hogy az OCÖ és a kivitelező cég is végig azon volt, hogy minél előbb álljanak az épületek, és hadd füstölögjenek végre azok a kémények.

Kapcsolódó cikkek >>

Közmunka a romáknak (2003-02-25) >>
Közmunkapályázat (2003-02-20) >>
Közmunkapályázat cigány munkanélkülieknek (2003-02-20) >>
Van roma költségvetés (2003-02-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadott költségvetés

Tizenegy igen szavazattal, hat ellenében elfogadta ez évi költségvetését a csornai önkormányzat… Tovább olvasom