Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Építő evangélikusok

Megszépülnek az evangélikus kezelésben lévő épületek Rábcakapi központjában. Mesterek dolgoznak már a templomnál és felújítják az egykori iskolát és a hozzá tartozó ingatlanokat is.


Elkezdték a szakemberek a rábcakapi templom felújítását. A húszmillió forintos beruházáshoz a helyi evangélikus gyülekezet pályázaton nyert támogatást. Várhatóan egy év alatt be is fejezik a rekonstrukciót.
Előbb a vakolatot verték le, majd a nyílászárókat is kicserélték. Tavaszra maradt a falak szigetelése, a tetőszerkezet javítása, a vakolás, színezés. Az 1878 és 1880 között épített templom falai igencsak vizesedtek az elmúlt időszakban. Annak ellenére is, hogy az 1990-es évek közepén egyszer már elvégezték a szigetelést. Ám az a technológia nem bizonyult eredményesnek, a beavatkozás sikertelen volt. Most egy újabb módszert alkalmaznak, elektromos berendezést építenek be.

A rábcakapi templom felújítása a nyílászárók cseréjével, a vakolat leverésével megkezdődött.
A rábcakapi templom felújítása a nyílászárók cseréjével, a vakolat leverésével megkezdődött.

A felújítás költségeit, mivel utófinanszírozású a pályázat, az evangélikus egyház előlegezi meg. A Bősárkánnyal közös rábcakapi gyülekezetnek jelenleg 150 tagja van. A helyiek bíznak benne, hogy egy éven belül valóban megújul templomuk.

Az épület közvetlen szomszédjában, az egyházmegye kezelésében van a falu egykori iskolája, tanítólakása, lelkészlakja. Az épületegyüttesben minden nyáron gyerekek, fiatalok táboroznak évek óta. A közelmúltban ott is megkezdődött a rekonstrukció. A falakat már újravakolták, információink szerint a belső felújítás is a tervek között szerepel. Így a Rábcakapi központjában evangélikus kezelésben lévő ingatlanok mind díszére válnak a községnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen havat tol, nyáron füvet nyír a traktor

Saját traktorral tisztítja majd az utcákat télen a markotabödögei önkormányzat. Pályázaton nyertek… Tovább olvasom