Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

''Ennyiért dolgoztál, nem épp semmiért...''

Kapuvár - Míg a kapuvári cégvezetők az egyre növekvő szakemberhiányra panaszkodnak, addig a helyi nettó keresetek alig érik el a százezer forintot. Lapunk talált ötvenezer forint alatti nettó bért is. Többek szerint nem éri meg Kapuváron dolgozni.
Lapunk augusztus 31-i számában („Nem a munkahely hiányzik, hanem a szakember") több kapuvári cégvezető és a polgármester is a képzett szakembereket hiányolja a városból. Hámori György városvezető pedig egyenesen a fejlődés egyik gátjának nevezte a szakemberhiányt. A Kisalföld utánajárt a kapuvári kereseteknek. Összességében elmondható, hogy a város nagy cégeinél a nettó keresetek átlaga alig éri el a százezer forintot, de van, ahol ennek a felét sem viszik haza a dolgozók.
Ahogy egyik, nevét nem vállaló férfi lapunknak megjegyezte: inkább Ausztriába megy cselédnek, minthogy itthon maradjon rabszolgának.
Más vélemények szerint azért nincs Kapuváron szakképzett munkaerő, mert rossz híre van a vállalkozásoknak.

Nem tudnak versenyezni a nyugati bérekkel

Az egyik legnagyobb helyi foglalkoztató a Kapuvári Hús Zrt. Az üzemben jelenleg négyszáz körüli a dolgozói létszám, ám az illetékesek szerint a mai napig vesznek-vennének fel például képzett henteseket. Pászli Tibor szakszervezeti vezető elmondta: idén márciusban volt az utolsó – öt és fél százalékos – bérfejlesztés (tavaly ugyanez négy százalék volt). – Minden évben emelnek a fizetéseken (ehhez háromszori, közel hétezer forintos utalvány jár évente), ha ennek mértéke nem is kirívó a magyar gazdaságban – tette hozzá a szakszervezet helyi vezetője. A gyárbéli fizikai átlagkeresetről szólva kijelentette, a kapuváriak százhúszezer forintos átlagbére a szakmai átlag közepén helyezkedik el.
Bedecs Pál gyárigazgató elmondta: az átlagos gyárbéli fluktuáció mellett ma is vennének fel henteseket, ám a néhány éve beindított szakemberképzésre sem jelentkezett idén sem senki. – Körülbelül húsz szakmunkásra lenne szükségünk, de a nyugati bérekkel nem tudunk versenyezni – jelentette ki a gyárvezető.

Nem tudják, mikor fejezik be a műszakot

– Lehetne több is – válaszolta lapunk fizetést firtató kérdésére a harminc éve a kapuvári gyárban dolgozó Németh Lajos. Amellett, hogy vélhetően jó munkáját csoportvezetői kiemeléssel jutalmazta a cég vezetése, alig kilencvenötezer forintot visz haza a hónap végén. A gyári kereset mértékéhez még hozzátette, tíz évvel ezelőtt a valamivel kevesebb munkáért több fizetést kaptak a dolgozók.

A helyi szakemberhiányról szólva úgy véli: az emberek reggel hatkor
kezdenek, de nem tudják, mikor fejezik be a műszakot és ehhez a nehéz fizikai munkához arányaiban kevés fizetés jár. Kocsis Lajos 1993 óta dolgozik az üzemben, jelenleg betanított csontozóként. Nettó kilencvenezer forintos fizetéséről szólva megismételte, lehetne neki is több, ám akkor, amikor kezdett a gyárban, máshol nem talált munkát magának. Papp Fábiánné – rövid megszakítással – 1976 óta a húsgyár dolgozója. Betanítottként a csomagolóban dolgozik és ezért nyolcvanezer forintot vihet haza havonta.

Nettó 46 ezres kereset jutalommal

A kapuvári bérhelyzet egyik sarokpontja a két ruhaipari cég helyzete. A képviselő-testület előtt Papp József, a Diadal Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: cégénél százharmincezer forintos az átlagkereset. Több, a Kisalföldhöz érkezett bejelentés azonban nem ilyen rózsás helyzetről szól. Bár a dolgozók – féltve munkahelyüket – nem adták nevüket, bemutattak egy olyan bérpapírt is, amin nettóként negyvenhatezer forintot mutatott a hivatalos irat. Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a dolgozó vélhetően nem a legrosszabb munkatársa a cégnek, mert több ezer forintos bérjutalom is szerepelt a jegyzéken. Igaz, a cégnél teljesítménybérben vannak a dolgozók és ezáltal a fizetés egyénileg is változhat.

Ennél valamivel többet keresnek a nemrég Kapuvárra költözött Laurastar – Svájci Elektronikai Kft-nél. Információink szerint a betanított munkásoknak hatvan-hetvenötezer forintot, a szakmunkásoknak nyolcvan-százezer forintot fizet tisztán a cég. Az év elején több esetben – eredménytelenül – kerestek szakmunkásokat, ám jelenleg a munkaügyi központtal közösen maguk képzik a műszerészeket.

Bár a többi nagyobb foglalkoztató cég vezetői nem adtak tájékoztatást a helybéli keresetekről, annyi azonban a dolgozóktól és egyéb forrásokból tudható, hogy a város elektronikai cégei a Svájci Elektronikai Kft.-hez hasonló bérezéssel dolgoznak, tehát betanítottként hatvanöt-hetvenötezer forintot, szakmunkásként nyolcvan-százezret lehet keresni. Azt még hozzá kell tenni, hogy a nagyobb cégek esetén mindig egyedi munkaszerződéseket kötnek, tehát a keresetek erősen szóródhatnak.


Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Független jelöltet támogatnak Csornán

Csorna - A Szabad Demokraták Szövetsége csornai csoportja a november 11-i időközi helyhatósági… Tovább olvasom