Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Enesei iskola: Jubileum emlékezéssel, lúdtollal és spárgareceptekkel

Enese – Gazdag programsorozattal, emlékkiadvánnyal ünnepli 160. születésnapját a térség egyik legrégibb általános iskolája.

Gazdag programsorozattal ünnepli 160. születésnapját az iskola. A nagy múltú intézményben szeptember óta különféle rendezvényekkel – legutóbb színes gálaműsorral – emlékeznek meg a jeles jubileumról.

A térség egyik legrégibb iskolája az enesei. A község közbirtokosai 1849-ben szervezték meg az első önálló tanítói állást, magukra vállalva a tanító fizetését, illetve a szegény gyerekek tankönyv- és egyéb költségeinek nagy részét. A jeles jubileumot gazdag programsorozattal ünnepli a nagy múltú intézmény a 2009–10-es tanévben.

Többek között tavaly szeptemberben, a tanévnyitó ünnepélyre az iskola épületét ábrázoló hatalmas torta készült, amit közösen fogyasztottak el a diákok, majd spárgaételrecepteket gyűjtöttek. Ezekből néhányat a felsős lányok el is készítettek annak emlékére, hogy az intézmény hajdani legendás tanítója, Hetvényi István virágzó kertészetet, a határon túl is híres spárgaültetvényt hozott létre az iskola mögötti területen.

Bartos Ilona igazgató emlékoklevelet adott át többek között Füsi Andrásnak, az intézmény egykori igazgatóhelyettesének.
Bartos Ilona igazgató emlékoklevelet adott át többek között Füsi Andrásnak, az intézmény egykori igazgatóhelyettesének.

Ősszel temetői sétán gyertyát gyújtottak az elhunyt pedagógusok sírjánál, az ifjúsági napon pedig iskolatörténeti vetélkedőt rendeztek a 160 év krónikájából. A diákok örömmel próbálták ki az elődeik által használt íróeszközöket: a lúdtollat, a töltőtollat és az indigót. Tavasz elején Bartos Ilona igazgató és Mesterházy József polgármester néhány tanulóval örökzöldeket ültetett az iskola udvarán az évforduló emlékére. Logópályázatot is hirdettek, amelyet egy Angliában tanuló győri egyetemista, Kókai Gergely nyert meg.

Az ünnepi programsorozat csúcspontja az április eleji gálaműsor volt, amelyben az iskola színjátszó köre ˝A dzsungel könyve˝ című zenés színdarabot mutatta be, valamint szavalatokkal, ének- és zeneszámokkal, modern és néptáncprodukciókkal, mesemondással, citera- és harmonikamuzsikával együtt léptek fel az iskola jelenlegi és már végzett diákjai.

Néptáncprodukciókkal, mesemondással, citera- és harmonikamuzsikával együtt léptek fel az iskola jelenlegi és már végzett diákjai.
Néptáncprodukciókkal, mesemondással, citera- és harmonikamuzsikával együtt léptek fel az iskola jelenlegi és már végzett diákjai.

A 160 éves intézmény hitvallásaként hangzott el az ünnepségen: ˝A hagyományok ápolása, az összetartozás mindig fontos volt iskolánkban. Fontosak a tanítványok, akik olyanok, mint régen: elevenek, leleményesek, csintalanok és érdeklődők. Fontosak a jelenlegi és a régi kollégák, akik közül többen húsz-harminc évet töltöttek tanítással-neveléssel intézményünkben. Bár a hajuk fehér, de a szívük a régi.

Tudták, mire vállalkoztak, amikor erre a pályára léptek. Tudták, milyen sokat kell dolgozni minden apró eredményért, de vállalták és vállaljuk mi is, mert számukra, számunkra is az eltelt évek legfontosabb élményei a gyerekek.˝

A jubileumi sorozat a tanév végén a 160 évnek emléket állító kiadvány megjelentetésével zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétgyűjtési akció: kitakarítják Bágyogszovátot

A Föld napja rendezvényeihez kapcsolódva április 24-én, szombaton várják mindazokat, akik szeretnék… Tovább olvasom