Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Enesei elkerülő: nyáron talán már szellőztethetnek is

Vegyes az új enesei elkerülő megítélése a településen. A 85-ös főút menti lakosok örülnek az új út megnyitásának, ám az elkerülő környékén élők a zajártalomra panaszkodnak.
Vegyes a fogadtatása az új enesei elkerülő út megnyitásának. Több héttel a forgalom megindulása után az új út mentén élők a magas zaj- és porártalomra panaszkodnak, míg a 85-ös mentén élők örülnek megnyitásának. Az elmúlt év végén átadott enesei elkerülő út megosztotta a község lakosait. A 85-ös főút mentén élők gondolatait talán Böcskei György fogalmazta meg a legjobban, amikor kijelentette, a megnyitás óta már nyugodt álmai vannak.

– Harminckét éve élek a 85-ös mellett és az átmenő forgalom jobbára szétrázta a családi házunkat – fogalmazott. Mint mondta, áldja az új út megnyitásának napját, hiszen korábban a naponta több ezer autó szinte az ablaka alatt közlekedett, ami miatt a nyílászárók rezegtek és számos repedés keletkezett otthonán. – Ablakot nem lehetett nyitni a zajtól és a portól, az elkerülő megnyitásával nyáron talán már szellőztethetünk is – mondta Böcskei György. Annyit még megjegyzett, korábban pertársaság alakítását is fontolgatták az őket ért károk kompenzálására.

Ferenczi Istvánné szinte rettegett attól, hogy a 85-ösön átkelő gyermekeket valami baj éri. – A régi főút környékén lakunk, most kevesebb a zaj, kevesebb a por, az új utat már tíz éve megépíthették volna – mondta Ferencziné. Szinte két tűz közé került Petricz Annamária.

A két kislányt nevelő anyuka elmondta, a régi és az új úttól szinte egyforma távolságban laknak, így a zaj- és porhatás szinte semmit nem változott. – A 85-ös annyira nem volt zavaró, hiszen a településen belül lassabban, így halkabban közlekedtek az autók – mondta a fiatal anyuka. Véleménye szerint, bár szükséges volt az új út megépítése, a zajártalom most nagyobb lett háza környékén. – Egy zajvédő fal felépítése és egy porvédő erdősáv telepítése megoldaná problémánkat – fogalmazott az enesei édesanya.

A nagy zajra panaszkodott a Dózsa utca egyik lakója, Majorné Bajnok Eszter is. Mint elmondta, hét éve költöztek Enesére, akkoriban utcájuk csendes, nyugodt környéknek számított. Most azonban szinte a kertek alatt száguldanak az autók az új elkerülőn. – Az utcabeliekkel együttes véleménye az, hogy a levegőszennyezés kiküszöbölésére fasort kellene telepíteni az út mellé és egy zajvédő fal sem ártana – tette hozzá Majorné. Kiemelte: az elkerülőre és a majdan hozzá kapcsolódó útszakaszokra feltétlenül szükség van, ám elképzeléseiket a következő falugyűlésen megvitatják és remélik, a beruházó figyelembe veszi a szerintük jogos lakossági igényeket. 

Olvasóink írták

  • 3. Goldman 2012. február 10. 09:26
    „Ami fekete azt pirosnak szeretnék látni, ami piros azt meg feketének. Idáig a 85-ös miatt sírtak most meg az elkerülő miatt. Nem jó ezeknek semmi sem. Vegyenek tanyát és menjenek oda, de lehet, hogy oda meg egy-két év múlva sztrádát csinálnak.”
  • 2. Jerry 2012. február 07. 13:58
    „Hát igen,az út minőségével nincs is baj, csaka helyével.Na mert ugye ennek az elkerülőnek nem Enese, hanem Csorna körül kelene lenie.Na mert ott nemcs csk 5 ház van a főút mellett, mint Enesén, hanem 500,és nem csak egy főút forgalmát vitte vezette volna el, hanem kettőét.Egyébként ha jobban megnézzük, Enesén elvezeő főutat megszélesítve , még két sáv ellfért volna ott, meg mondjuk egy hangfogoó fal, és kb negyedennyi költségből megoldották volna az átmenő forgalmat. Na meg aztán,ha a főut mellelt lakók kis üzlete nyitnak,mint anno Abdán, őket sem zavarta volna forgalom.Így viszont a nagy foragalom egy része átterelödött egy másik utra, na mert a buszok továbbra isa falunmennek át, kamionok,meg átmenő forgalom,amiből a falu főút mellleti boltjai megéltek,a kerülő úton megy el.Így mindenki jól járt, a falunak nics bevétele az átmenő forgalomból, az eddig átmenő főút most bekerítette a falut,elvágva a terjeszkedés lehetőségétől.Csorna is jól járt, mert kb még 4-5 évig nyelheti a két főút forgalmát,ugyanis míg az elkerülő űt nem lesz meg,addig munkahelyteremtő vállalkozás be nem teszi lábát Csornára.Már csaka azt kell majd megmagyarázni az Enese felé közlekedőknek,miért kellett a sikságon hidakat építeni, meg olyan körforgalmat, ahonnan leágazók vezetnek a szántóföldekre, mikor az útról kivannak tiltva a traktorok.”
  • 1. D69 2012. február 06. 13:52
    „Magyar mentalitás megint a hibát keresik.Különben egész jó lett ,csak sokáig tartott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári Szabadegyetem, szerdán este 6 órakor

Nemzeti Park a Hanságban címmel Dr. Kárpáti László tart előadást Kapuváron. Tovább olvasom