Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Enesei elkerülő: augusztusra ígérik az átadást

Régészeti feltárások miatt csúszik az M85-ös főút Enesét elkerülő szakaszának építése.

Az elkerülő építése során pótlólagos régészeti feltárás vált szükségessé, ezért az érintett munkaterületeken fel kellett függeszteni a munkálatokat. Várhatóan augusztusra készül el az elkerülő út.

Győr-Sopron-Moson megye egyik legnagyobb forgalmú útja az M85-ös, amelynek a Győrt Csornával összekötő szakaszát a távlati tervek szerint végig kétszer két sávon építik ki úgy, hogy az út elkerülje a településeket. Az érintett útszakaszra eső Enese települést elkerülő, a tervek szerint 7 kilométeres, új nyomvonalon futó útszakasz folyamatban lévő kivitelezése előre nem látható, pótlólagos régészeti feltárások szükségessége miatt várhatóan számottevően késik. A pótlólagos feltárások miatt a műszaki átadást 2010 november végéről 2011 augusztusára halasztották.

A kétszer két sávos, osztott pályás, óránként 110 kilométeres sebességre tervezett, út északról kerüli el Enesét, és keletről nyugatra haladva a 7-es kilométerkő előtt tér el a régi nyomvonaltól. Az út előbb aluljáróval keresztezi a Rábapatonára vezető utat, azután keresztezi előbb a Szapud-Ószhelyi csatornát, majd a Péterház-pusztai csatornát és a Petőház-pusztai csatornát. Ezután ismét aluljáróval keresztezi a Bezi utat és újra áthalad a Szapud-Ószhelyi csatorna felett. A csatornán való áthaladás után a nyomvonal ismét aluljáróval földutakat keresztez, majd még két csatornaágon áthaladva a 14-es kilométerkő előtt csatlakozik vissza a jelenlegi 85-ös útba.

A kivitelező CÉ-LA Enese 2009 Konzorciumot nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki a beruházó NIF. A konzorcium tagjai a Colas Építő Zrt., illetve jogutódja, a Colas Út Zrt. és a Lavinamix Építő Kft. A beruházó a projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósítja meg. A támogatás összege csaknem bruttó 13 milliárd forint. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék a Közlekedés Operatív Programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás.

Olvasóink írták

 • 7. marec 2011. január 06. 22:28
  „Bárki, aki a 85-ön halad láthatja, hogy ez az "út" a talajtól az aszfaltig homokra épült. Már most óriási vízmosások láthatóak rajta. Vajon meddig fog ez az "út" tartani? Megint irdatlan pénzen ócska munka. Csak az a baj, hogy ez a pénz az adófizetők pénze, így az enyém is!
  ÉN /más eszközöm nem lévén/ EZÚTON TILTAKOZOM!!!
  Az aszfaltréteg alatt ugyan jó magyar szokás szerint betonoztak nem kis pénzen, de ha a laza homokot alatta elmossa a víz, nem ér semmit. Ausztriában, ahol jóval nagyobb hagyománya van az autópálya építésnek, mint nálunk, már az aszfalt alá sem használnak betont.Egyszerűen a megfelelő ZÚZALÉKKAL alapoznak, kezdik osztályozott kővel /NEM HOMOKKAL/, folytatják finomabb kőzúzalékkal. Természetesen rétegenként megfelelően tömörítik/mert ugyebár a zúzalékot lehet, nem úgy mint a homokot/ és még az aszfalt alatti réteg is "csak" hengerelt zúzalék. Majd csak erre kerülnek a teherviselő és kopó aszfaltrétegek.
  Persze lehet fanyalogni, de azt bárki elismerheti, hogy Ausztria az utak minőségét tekintve jóval előttünk jár és ez nem elsősorban pénzkérdés, hiszen a mi autópályáink kilométere jóval drágább, mint akár az övék vagy Németországé.”
 • 6. sorok_közt 2011. január 06. 20:23
  „És ha találnak valamit ezek a túrók akkor mi van? Megtudjuk, hogy éltek itt valaha emberek? És akkor mi van. Túl sokba kerül ez a felesleges ásatás. nem úr, aki nem pazal.”
 • 5. kackac 2011. január 06. 16:43
  „Tettes:
  A "foglyuk"-at tömesd be a fogorvossal.
  Az elkerülőt mi fogjuk használni.
  kackac”
 • 4. M... 2011. január 05. 14:16
  „Ez , megint az ország szégyene .
  Ekkora munkával Csornát kétszer körbekeríthették volna.

  Abszurdiisztán - Kétsávos út és a 70 -e tábla megoldott volna mindent .
  Tizede áron - Lásd - Fertőszentmiklós .

  Kell a holdudvarnak a munka - vagy csak simán lenyúlás ?”
 • 3. tettes 2011. január 05. 12:13
  „Sokan úgysem foglyuk használni,mert eleve felesleges volt az egészet elkezdeni.De v.színű kellett a munka a havernak,ha már Csornán nem kapott.”
 • 2. sziszifusz 2011. január 05. 11:53
  „Ezek a régészek valamit tudnak-tudtak- mondjuk esőt csinálni.Annyi volt,hogy állt eleget miatta az építkezés - de most -a régészetnek kell elvinni a balhét!Heába a visszafelé mutogatás történelmi hagyomány.”
 • 1. miracle 2011. január 05. 10:50
  „Ez most így januárban feltűnt valakinek, hogy elmúlt november?
  Egyébként gratula. Ha esetleg megtalálják majd itt Mátyás király titkos palotáját, akkor egy új, a régi elkerülő utat elkerülő új utat is kell építeni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek: A legfontosabb támogatók az önkormányzatok

A rábaközi civil szervezetek nem számítanak rosszabb évre idén, mint a 2010-es volt. Támogatást… Tovább olvasom