Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Enese várja az elnyert pénzeket

Enese az uniós forrásokból intézményeket újít fel, utcákat épít, családi napközit tervez.
Egy esztendeje tagja hazánk az Európai Uniónak. A települések vezetői egy évvel korábban bizakodtak és uniós forrásokat reméltek a csatlakozás nyomán. Játszótérépítés, intézményfelújítás, eszközbeszerzés és rendezvények szervezése szerepelt többek között azon tervek között, amelyeket brüsszeli támogatásokból szerettek volna megvalósítani. A rábaközi falvak az elmúlt időszakban szorgalmasan pályáztak, hol sikerrel, hol eredménytelenül. Szilban utakat építettek uniós pénzből, az enesei önkormányzat viszont még mindig fut az elnyert támogatás után.

Hivatali nemtörődömség

Az enesei polgármesternek így nincsenek jó tapasztalatai „uniós téren". Mint mondta, sikeres pályázataik után még egy fillért sem kaptak.
– Két pályázatunk volt kifejezetten uniós – tájékoztatott Mesterházy József. – Az egyiket még tavaly januárban adtuk be, testvérközségi kapcsolatok ápolására. Hatszázezer forintot nyertünk, megtartottuk testvértelepüléseinkkel a találkozót, pénz viszont még nincs. Többször érdeklődtem már, választ nem kaptam. Nyertünk SAPARD-támogatást a kultúrház felújítására is, 2004 novemberében lezártuk a beruházást, megküldtük az elszámolást, a pénz viszont szintén nem érkezett meg.

Ez 2,5 millió forintos kárt jelent a községnek, hiszen a támogatás reményében hitelt vettünk fel, aminek a kamatait fizetnünk kell. Még csak arról sem értesítettek, hogy elfogadták-e az elszámolásunkat.
Mesterházy József szerint az illetékes hivatalok nemtörődömsége és hozzá nem értése miatt alakulhatott ki ez a helyzet.

Szilnak 46 millió

– Arról persze nincs szó, hogy a mi kárunkat ki fizeti meg – tette hozzá a község első embere.
Szilban négy utcát újítottak fel európai uniós támogatásból, összesen 63 millió forintért. Ebből 46 milliót a közösség biztosított. További pályázataik elbírálásra várnak.

– A faluközpont rendbetételéhez kértünk uniós segítséget, április 28. volt a határidő, egyelőre még nem kaptunk értesítést. 55 millió forintba kerülne a teljes beruházás, 13,9 millió forint önrészt vállalunk – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Lengyel Lajos polgármester. – A tervek szerint megújulnának a Hunyadi téri közintézmények, a kultúrház, az orvosi rendelők, a polgármesteri hivatal, az óvoda, a gyógyszertár. Épülnének járdák, parkolók és felújítanánk az utat is. A Regionális Operatív Programtól az iskola fejlesztéséhez várunk anyagi támogatást. Nem nagyon biztattak bennünket, tartaléklistán vagyunk, ez egyébként 230 millió forintos költségű lenne.

A zsebeházai önkormányzat a falu kultúrházát szerette volna felújíttatni SAPARD-támogatásból, de pályázatuk nem járt sikerrel. Hatmillió forintba került volna a beruházás, Nagy Gáborné polgármester szerint forráshiány miatt utasították el igényüket.

Hiányzik az önerő

A bősárkányi önkormányzatnak nem volt kimondottan uniós pályázata. Szalay Imre polgármester szerint egyrészt megfelelő önerővel sem rendelkeznek, másrészt az előkészületek is sokba kerülnek.
– Már a pályázati anyag összeállítása, a tervek elkészítése is milliós költséget jelent, amire önkormányzatunknak nincs forrása. Ráadásul sikertelen próbálkozás esetén ez kidobott pénz. Egyházközségünk korábban pályázott a templom felújítására, de ők sem nyertek – fogalmazott Szalay Imre.

Kónyban egy családi napközi kialakítását szeretnék megvalósítani uniós támogatásból. Aller Imre polgármestertől megtudtuk: több településsel közösen pályáztak, az anyagot befogadták, az eredményre még várni kell. Siker esetén tízmillió forintból kezdhetik meg a kivitelezést.
Nemes László sobori polgármester érdeklődésünkre a Rába Szövetség elnökeként megjegyezte: olyan uniós pályázatokon dolgoznak, amelyek célja a szűkebb régió, a megye és a Rába-völgy fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetői szándék a Vilmos parkra

Csornán a termálfürdő sorsa és a Vilmos parki beruházás áll az érdeklődés középpontjában. Tovább olvasom