Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Energiabázis lehetne a falu

Szilsárkányban létrehoznának egy energiatermelő bázist, így a szennyvíztisztítást is megoldanák egyben.

Így megvalósíthatnák a régóta húzódó csatornaberuházást is. Biogázfejlesztő üzem építését fontolgat ják Szilsárkányban. Jelenleg az előkészüle tek kezdetén tartanak, ám Zöld Péter polgármester szerint reményt keltő a kezdeményezés.

Meleggel hűteni

– Arról van szó, hogy különböző szerves anyagokat több tíz köbméter befogadóké pességű úgynevezett fermentorban – zárt edényben – erjesztenek – magyarázta a tele pülés vezetője. – A szerves anyagok közé tar tozik az állati tetem, az ételmaradék, a híg trágya, a szennyvíz, de hallani lehet már energiafűről is, amit azért termesztenek, hogy égetéssel vagy erjesztéssel hasznosítsák. Ilyent már én is láttam Ausztriában. A fel sorolt anyagokat meghatározott száraz anyag-tartalomra beállítják, erjesztik és köz ben gáz keletkezik, amivel belső égésű mo torokat hajtatnak.

A felszabaduló hőmennyiség lényegesen nagyobb, mint a hagyo mányos belső égésű motoroknál, ezért jelen tős a hőtermelés is. Ezt a hőt hasznosítani le het. Vannak már olyan módszerek, hogy a felszabadult hővel hűtőházakat üzemeltet nek. Tehát a meleggel hűtést végeznek. Zöld Péter elmondta: találkozott olyan szakemberekkel, akik ezeknek a berendezé seknek a tervezésével, kivitelezésével foglal koznak és felvetődött a gondolat, hogy ilyen létesítményt Szilsárkányban is épít hetnének.

Szerinte ezek igazán nagyléptékű tervek. Nem valósíthatók meg azonnal, s egyelőre csak a lehetőségről beszélnek. Hozzátette, hogy a napokban megkeresték a Phare-CBC megbízásából, hogy ismerve a törekvéseiket, egy modern biogázfejlesztő üzemet kívánnak tervezni, melynek hely színe Szilsárkány lehet.

Hármat egy csapásra

– A biogázüzem falunkba telepítésének több előnye lenne – mondta a polgármes ter. – Régóta keresem a szennyvíztisztítás megoldásának lehetőségét. De mivel tudo másom szerint 2012-ig ilyen kis léptékben ezt a beruházást nem támogatják, ezért a szennyvíztisztítást és a biogáztermelést ös sze lehetne kapcsolni. Előny az is, hogy ez egy környezetkímélő energiatermelési lehe tőség, és ezáltal munkahelyeket teremthet nénk. Ha pedig energiafűre is szükség lesz, azt helybeli gazdák termeszthetik és bizton ságosan értékesíthetik.
Tárgyalunk szélerő művek létesítéséről is, így akár egy energia termelő bázist is létre tudnánk hozni.

Gazdaságos lehet

Zöld Péter szerint elképzelhető egy oszt rák befektető részvétele is a biogázas beru házásban. Tőle azt a javaslatot kapták, hogy az üzemeltetésre hozzanak létre egy kft.-t, melyben ő tulajdonos kíván lenni. A pol gármester számára a javaslat azt az üzenetet hordozza, hogy a rendszer gazdaságosan működtethető. A beruházáshoz pályázati pénzre lesz szükség, a csatornázáshoz viszont a lakosság hozzájárulását kérik. A modellüzem tervét május végéig kell elkészíteni. Haszonits József Zöld Péter polgármester

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ellenzékiek máshogy látják

A csornai képviselő-testület legutóbbi döntéseiről tartottak sajtótájékoztatót… Tovább olvasom