Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Emlékszobát is tervez a vállalkozó

A győrsövényházi Laendler-kúria állapotára hosszú évek óta nem költöttek tulajdonosai, s végül eladták. Egy helybeli család vásárolta meg, s nyugdíjasotthont álmodtak az évszázados fák tövébe.
Gondozatlan park, leszakadt eresz, kitört ablakok, rothadó parketta, beázó falak és az egyik sarokban elhajított Lenin-kép. Leszakadt ajtók, befalazott ablakok, a padlón szerteszét papírok, jegyzettömbök, permetezési napló és a legutolsó tulajdonost hirdető cégér: Búzakalász Termelőszövetkezet. A szomszédos műhely homlokzatán a kopott, alig olvasható felirat: A Szocialista Magyarországért... Örökség, melyet az egykor szebb napokat látott győrsövényházi Laendler-kúriában hagyott hátra a múlt. Az épületben élt családjával Szapudi Laendler István festőművész, emlékét tábla őrzi a bejárati ajtó mellett: „Tanú vagy és világítélet és kegyelem. Ez a ház volt Szapudi Laendler István, a mártírhalált halt festőművész otthona, ahonnét 1945 januárjában a nyilasok nővérével együtt elhurcolták és hazafias magatartásáért meggyilkolták."

Sokáig húzódott, de mára úgy tűnik, megoldódik a 640 négyzetméteres kúria sorsa. Egy győrsövényházi család vásárolta meg a téesztől és terveik között nyugdíjasotthon kialakítása szerepel. Bertalanné Szalai Éva és férje eddig a mezőgazdaságban keresték a boldogulást, de a vendéglátásba is belekóstoltak.

– Másfél évvel ezelőtt, hosszas utánjárással sikerült megvennünk az épületet, és először a vendéglátás területén szerettük volna hasznosítani – kezd a történetbe Bertalanné Szalai Éva. – Aztán továbbgondoltuk eredeti ötletünket és a régóta dédelgetett, titkos álom került újra elő: a nyugdíjasotthon. A kastély és környezete kiválóan alkalmas erre, ráadásul vele együtt a tulajdonunkba került a szomszédos, szintén átépíthető, 500 négyzetméteres műhely és magtár.

– Sorba jártuk már a hivatalokat, hatóságokat és ismerkedünk a jogszabályokkal, előírásokkal. Szeretnénk minden feladathoz az arra legalkalmasabb embert megtalálni. Tíz-tizenöt munkatársra lesz majd szükség, persze előnyt élveznek majd a helybeliek. Számításaink szerint ötven-hatvan lakót tudnánk fogadni, elsősorban a környék kisközségeiből. Szeretnénk számukra az addigi életükben megszokott, nyugodt körülményeket biztosítani, így lehetőség lesz kertészkedésre, de akár állattartásra is, hiszen kéthektáros park tartozik a Laendler-kúriához.

A Bertalan család kalkulációja szerint 100–120 millió forintból lehetne rendbe hozni az ingatlant, kialakítani a lakrészeket, megoldani az akadálymentesítést. Ezt önerőből nem tudnák megoldani, ezért az erre a célra megnyerhető állami pályázatban bíznak, melynek készítését tervezők és szakember segítségével már elkezdték. Ha azonban a szakminisztérium nem támogatja elképzeléseiket, a hitelfelvételtől sem riadnak vissza. Ha minden jól megy, akkor két éven belül az első lakók elfoglalhatják új otthonukat. Az új tulajdonosok felvették a kapcsolatot a Laendler családdal is, akik örömmel hallották a terveket. Sőt, szó volt egy Szapudi Laendler István-emlékszoba kialakításáról, amelyhez a család biztosítaná a kellékeket, a festőművész néhány személyes tárgyának, bútorának felajánlásával.

Miután Bertalanék megvásárolták a Laendler-kúriát, levéltárakban próbálták az épület múltját kutatni. Annyit sikerült megtudniuk, hogy a Purgly család Sámuel nevű őse építtette 1879-ben, később Purgly György örökölte meg. A Laendler família az adatok szerint 1917-ben vásárolta meg a kastélyt, ami az államosítás után a termelőszövetkezethez került. Ezek az évtizedek az épület alkonyát jelentették, hiszen „székházként" hasznosították, falakat bontottak el, ablakokat falaztattak be, sok kis irodát alakítottak ki benne. Állagára ugyanakkor a tapasztalat szerint szinte semmit nem fordítottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmillióval több fejlesztésre

Fellélegezhettek Csornán az önkormányzati intézmények vezetői, mivel a képviselő-testület pénzügyi… Tovább olvasom