Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Emlékszoba Mécs László tiszteletére

Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus számára ma is emlékezetes a Mécs Lászlóval való találkozás. A híres pap-költő is a Premontrei Prépostság lakója volt, épületében Mécs László-szobát alakítottak ki.
Mécs Lászlóra emlékeznek Csornán a Premontrei Prépostság épületében. A híres pap-költő 1945 után egy ideig a rendház lakója volt.
– Alkalom kínálkozik arra, hogy megemlékezzünk Mécs Lászlóról, akit igyekeztek elfelejtetni, de műveiben állandóan köztünk él – mondta dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost-prelátus. – Ez az alkalom, hogy az elmúlt év karácsonyára Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel gondozásában megjelent a legismertebb verseiből készült válogatás „Piros csizmán őszi harmat..." címmel. Hamarosan az összes verse egy kötetben lesz olvasható. Azonkívül a Premontrei Prépostság épületében a megszépült, úgynevezett kisteremben kialakítottuk a Mécs László-szobát, ahol a róla készült fotók, festmények láthatók.

Dr. Horváth Lóránt Ödön élete egyik nagy élményeként tartja számon személyes találkozását Mécs Lászlóval.
– Bujdosása idején – amikor én 1948-ban novícius voltam Csornán – számunkra váratlanul megjelent a prépostság épületében – idézte fel emlékeit a prépost-prelátus. – A novíciusmesterem fülembe súgta a hírt, és hogy vacsora után Mécs László verset mond, mivel tudta, hogy szeretem a magyar irodalmat, különösen az ő költeményeit. Mégis nagy meglepetés volt mindannyiunk számára, hisz akkor volt az ősbemutatója a „Bakonyi látomás" című versének. Ma is fülembe cseng, ahogy bariton hangján egy tót népdal dallamára énekelte: „Őszbefordult a Bakony, / balladázó vad Bakony, / a Hold nézi fél-vakon, / köd-hályoggal, fél-vakon." Mindenki számára tanulságnak szánta az említett vers eme sorait: „Ki a betyár? Ki a szent? / Magyarhonban ki a szent? / Ha a Mérték tönkrement, / senki, semmi meg nem ment."

Dr. Horváth Lóránt Ödönben egy kedves ember képe él Mécs Lászlóról. Ám a híres költőnek van még más személyes ismerőse Csornán a premontrei rendben. Többek között dr. Kovács Endre, a jelenlegi alperjel a ministránsa volt, róla írta „A Novicius" című versét. A prépostság épületében pedig tábla jelzi, hogy annak idején melyik szobában lakott a költő.


Mécs László premontrei szerzetes, költő

Hernádszentistvánon született 1895. január 17-én. Középiskolai tanulmányait Kassán végezte, 1914-ben, Jászón lépett a premontrei rendbe. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen magyar–latin szakos tanári diplomát szerzett. Jászóvárott szentelték pappá 1918-ban. 1923-ban Ungváron jelent meg első kötete, a Hajnali harangszó. A Nyugat folyóirat formai hagyományai és Ady szimbolizmusa hatottak vallásos szemléletű költeményeire. 1953-ban röpiratok terjesztése vádjával 10 évi börtönre ítélték. 1956 szeptemberében elengedték hátralévő büntetését. Rövid ideig működhetett az óbudai templomban, prédikációit sokan hallgatták. Ezért Pannonhalmára küldték a szociális otthonba, „Vissza a csendbe" – ahogy versének címében írja. Magyarul 21 verseskötete jelent meg. Önálló kötetei jelentek meg hollandul, franciául, angolul és olaszul. 1978. november 9-én hunyt el Pannonhalmán.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fémmegmunkáló és széltorony épül

Vélhetően jó hír a csornaiaknak, hogy belátható időn belül új munkahelyek létesülnek a városban,… Tovább olvasom