Kisalföld logö

2016. 12. 06. kedd - Miklós -6°C | 2°C

Emlékpavilon a Czirákyaknak

Napjainkban ünnepli fennállása félszázadik évfordulóját a dénesfai pszichiátriai rehabilitációs osztály. A kapuvári Lumniczer-kórház részeként működő intézmény múltjáról és jelenéről tudományos ülésen számoltak be.
A félszáz éves dénesfai intézmény jubileumi ünnepségén dr. Ostorharics Horváth György, az osztály igazgatója ismertette a kastély és az osztály történetét: a Cziráky család 1265-ben kapta IV. Bélától a földbirtokot, amit a család Dénes nevű tagja után neveztek el Dénesfának. Cziráky Mózes, aki korának egyik neves jogtudósa volt, építtette a kastélyt a mai formájában. A Czirákyak a második világháborút követően nyugatra emigrálnak, csak a dénesfai kastély ura, III. József és felesége maradnak Magyarországon. Pál nevű leszármazottjuk napjainkban Kanadában él és e hónap végén látogatja meg ősei lakát.

Az épületben 1954-től ápolnak pszichiátriai betegeket. Ezt megelőzően traktorosiskola és gyermeküdülő működött benne. Kezdetben a mostoha körülmények között az ápoltak mezőgazdaságimunka-terápiában részesültek. Az intézet első orvosa, az emlékülésen is megjelent dr. Kuncz Elemér volt. Később lépésről lépésre korszerűsítették az intézetet, s az elhanyagolt parkot is helyreállították a betegek segítségével. Az ötvenes évek végére már nyolcvan embert ápoltak a kastélyban. Az intézmény a megyei kórház pszichiátriai osztályaként működött 1997-ig, ekkor került a kapuvári kórházhoz.

Dr. Ballagi Farkas kórházigazgató a Kisalföldnek elmondta: napjainkban százöt ággyal és kilencvennyolc százalékos kihasználtsággal működik az osztály. A betegek ellátását ötvenhat dolgozó végzi. Az igazgató főorvos hangsúlyozta, az ápolási napok után járó állami támogatás fedezi költségeiket. Nemrég több mint százmilliós beruházással növelték az intézet komfortfokozatát. A tegnapi program részeként a kastélyban Cziráky-emlékpavilont avattak fel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a megye legidősebb asszonya

A megye legidősebb asszonya, Szentes Józsefné 105 éves korában elhunyt Budapesten. Utolsó kívánsága… Tovább olvasom